ZDROWE GRILLOWANIE JEST MOŻLIWE


Do oficjalnego rozpoczęcia lata pozostało nam kilka dni, ale za to sezon grillowania można uznać już za otwarty. Polacy kochają jeść posiłki na świeżym powietrzu w gronie rodziny i przyjaciół. Podpowiadamy na co należy zwrócić uwagę, aby jedzenie z grilla było nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.



Każdy z nas uwielbia grillowane jedzenie bez względu na to czy jest to mięso, pieczone na ruszcie warzywa oraz ryby. Jednak istnieją pewne poważne zagrożenia dla zdrowia związane z ukochaną metodą przyrządzania jedzenia na świeżym powietrzu. Jedno z badań potwierdza, że grillowane na dużym ogniu mięso może aktywować wydzielanie rakotwórczych związków. Osoby, które bardzo często wybierają taką metodę przyrządzania jedzenia są aż o 60% bardziej narażone na zachorowanie na raka trzustki oraz raka jelita grubego. Jednak nie oznacza to, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z grillowania – wystarczy przestrzegać kilku zasad, które sprawią, że jedzenie z rusztu będzie aromatyczne i bezpieczne.

Marynata to podstawa

Większość przypraw zawiera cenne przeciwutleniacze, które mogą pomóc wyeliminować niebezpieczne substancje będące efektem ubocznym grillowania. Z przeprowadzonych badań wynika, że marynowanie mięsa oraz ryb przez 10 minut w marynacie przygotowanej z takich ziół jak tymianek, szałwia oraz czosnek może zmniejszyć zawartość szkodliwych substancji aż o 60%! Dlaczego tak się dzieje? Marynata tworzy barierę ochronną między białkiem znajdującym się w mięsie a ciepłem z grilla. Ciekawostką jest, że marynowanie mięsa w piwie również obniża zawartość szkodliwych związków. Specjaliście polecają, aby zioła połączyć z cytrusami i zdrowymi olejami. 

Czysty grill

Bez wątpienia jest to druga najważniejsza zasada zdrowego grillowania. Przed położeniem jedzenia na ruszt należy go porządnie wyczyścić. Większość osób popełnia ten sam błąd i smaży jedzenie na ociekającym tłuszczem i przydymionym grillu, na którym znajdują się rakotwórcze związki. Brytyjczycy przeprowadzili badania z których wynika, że grill większości Anglików zawierał tyle bakterii ile sedes w toalecie publicznej! Zaleca się również rozgrzanie grilla na 20 – 30 minut przed smażeniem w celu usunięcia bakterii, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe. 

Unikaj tłuszczu – dodaj warzywa

Jeśli na grillu ma znaleźć się mięso niech będzie ono pozbawione tłuszczu. Zaleca się wybór tego chudego i mało krwistego. Nie zapominajmy jeszcze o wycięciu w domu tłustych miejsc. Nie ma nic bardziej szkodliwego niż tłuszcz kapiący na płomienie powodując trujący dym! Tutaj pomocne mogą okazać się tacki oraz folia aluminiowa. Warto połączyć mięso z grillowanymi warzywami. Szparagi, cebula, pieczarki, cukinia, bakłażan, kukurydza idealnie wydobywają smak grillowanego mięsa.

Mniejsze kawałki

Zaleca się grillowanie mniejszych kawałków, aby przyspieszyć czas smażenia. Dzięki temu jedzenie nie będzie narażone na długi kontakt z wysoką temperaturą.

Jeśli chcemy grillować zdrowo i bezpiecznie powinniśmy unikać ostrych sosów, gazowanych napojów oraz mrożonych bagietek. W zamian warto postawić na dodatki w postaci oliwy z oliwek, zdrowych koktajli oraz produktów pełnoziarnistych. 

 Smacznego!

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności