Ok, zamknij

Afgańska frittata

Składniki

20g Cebula dymka

408g Jaja kurze całe

4g Kurkuma, mielona

3g Liście kolendry, suszone

20ml Oliwa z oliwek

15g Papryka jalapeno

2g Pieprz czarny

4g Sól biała

150g Szpinak Jeronimo Martins

250g Ziemniaki, późne

czas przygotowania

Czas przygotowania:
40 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
4

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść widelcem. Jajka rozbić i dokładnie wymieszać. Kolendrę, dymkę oraz szpinak dodać do jajek wraz z ziemniakami, papryczką i kurkumą. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wysmarować oliwą naczynie, którym będziemy smażyć i piec frittatę. Rozgrzać, wylać masę i smażyć na średnim ogniu przez 6 - 8 minut. Następnie wstawić do piekarnika włączonego na opcję grill i piec, aż góra się całkowicie zetnie. Frittatę podawać pokrojoną na kawałki. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

Wartości odżywcze (4 porcje):

Wartość energetyczna 4128 kcal

Wartość energetyczna 17165.80 kJ

Białko ogółem 242.40 g

Tłuszcz 243.84 g

Węglowodany ogółem 256.56 g

Błonnik pokarmowy 38.20 g

Cholesterol 5875.20 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 2284 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 9500.00 kJ

Odpadki 452.16 %

Woda 2568.04 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 204.00 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 32.80 g

Węglowodany przyswajalne 9.80 g

Popiół 50.64 g

Sód 8749.44 mg

Sól 5.76 g

Potas 9390.20 mg

Wapń 1481.44 mg

Fosfor 4212.40 mg

Magnez 871.32 mg

Żelazo 70.00 mg

Cynk 37.12 mg

Miedź 3.20 mg

Mangan 3.60 mg

Jod 555.92 μg

Witamina A 8265.04 μg

Retinol 4406.40 μg

β-karoten 23870.48 μg

Witamina D 27.76 μg

Witamina E 33.08 mg

Tiamina 1.04 mg

Ryboflawina 8.84 mg

Niacyna 17.80 mg

Witamina B6 6.64 mg

Foliany 2205.32 μg

Witamina B12 26.12 μg

Witamina C 466.48 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.00 g

C 12:0 0.00 g

C 14:0 0.32 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 43.24 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 5.24 g

C 20:0 0.00 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 61.80 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 3.28 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 67.24 g

C 20:1 0.00 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 127.76 g

C 18:2 11.44 g

C 18:3 0.16 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.32 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 1.32 g

n-3 ogółem 1.48

n-6 ogółem 11.76

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 23.60 g

Izoleucyna 13399.52 mg

Leucyna 19605.12 mg

Lizyna 14895.52 mg

Metionina 7367.04 mg

Cystyna 4704.32 mg

Fenyloalanina 13004.08 mg

Tyrozyna 9122.24 mg

Treonina 10970.80 mg

Tryptofan 3669.52 mg

Walina 16254.80 mg

Arginina 14391.76 mg

Histydyna 5849.52 mg

Alanina 13522.88 mg

Kwas asparaginowy 23676.40 mg

Kwas glutaminowy 31747.36 mg

Glicyna 8361.60 mg

Prolina 9224.24 mg

Seryna 16962.32 mg

Glukoza 0.08 g

Fruktoza 0.08 g

Sacharoza 4.20 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 166.60 g