DOBRE, BO POLSKIE!


Owoce kochamy jeść bo smakują wyśmienicie, są zdrowe i zawierają cenne wartości odżywcze. Oprócz tego można z nich przygotować orzeźwiające koktajle, smaczne desery. Stanowią również dodatek do wielu różnych potraw. Cenimy sobie smak egzotycznych owoców, ale czasami nie doceniamy naszych rodzimych owoców, które są istną bombą witaminową.



Wybierając polskie owoce wspieramy lokalne rolnictwo, a jeśli zaopatrujemy się u sprawdzonych dostawców mamy gwarancję, że owoce, które spożywamy są pozbawione złowrogich pestycydów, które mają szkodliwe działanie i mogą wywołać pewne reakcje alergiczne. Ponadto wybór sezonowych owoców to idealny sposób na urozmaicenie swojego codziennego menu oraz skuteczne oczyszczenie organizmu. Jakie zalety charakteryzują konkretne owoce? Oto krótki przewodnik:

Agrest charakteryzuje duża zawartość witaminy C, zwiększa wchłanianie pokarmu, równoważy wydzielanie soku żołądkowego, wzmacnia wątrobę, poprawia pracę mózgu oraz zwiększa koncentrację, wspomaga serce, wzmacnia płuca, eliminuje szkodliwe działanie wolnych rodników, wspiera pracę układu moczowego, uelastycznia skórę, oczyszcza organizm z toksyn.

Czereśnie ujędrniają skórę, spowalniają procesy starzenia, są źródłem jodu, potasu, fosforu, cynku, magnezu, błonnika, witaminy A, C oraz z grupy B, oczyszczają organizm z toksyn, zwiększają funkcjonowanie przemiany materii, są niskokaloryczne, skutecznie leczą zapalenie górnych dróg oddechowych, są pomocne przy leczeniu chorób nerek oraz serca, wspomagają odchudzanie.

Rabarbar skutecznie wspiera działanie układu trawiennego, jest pomocny przy zrzucaniu zbędnych kilogramów, chroni przed zachorowaniem na Alzheimera, poprawia krążenie, wykazuje działanie antynowotworowe, poprawia przemianę materii. 

Porzeczki, głównie czarne to niesamowite źródło cennych antocyjanów, które skutecznie walczą ze szkodliwym działaniem wolnych rodników i chronią przed nowotworami. Ponadto porzeczka hamuje procesy starzenia, wspiera układ moczowy, chroni przed przeziębieniem i wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi bóle menstruacyjne, oczyszcza skórę, łagodzi kaszel, chroni przed artretyzmem, oczyszcza jelita oraz wątrobę, usuwa zgagę. 

Maliny są bogate w cenne witaminy, minerały, przeciwutleniacze oraz błonnik. Hamują rozwój komórek nowotworowych, przyspieszają odchudzanie, chronią skórę przed przedwczesnym procesem starzenia, wzmacniają układ odpornościowy, są doskonałym źródłem witaminy C, manganu, kwasu foliowego, miedzi, witamin z grupy B, kwasu salicylowego (naturalna forma aspiryny), działają przeciwzapalnie, lekko moczopędnie, ułatwiają trawienie, łagodzą napięcie przedmiesiączkowe. Maliny przez wielu specjalistów są uznane za najlepsze owoce, które chronią przed nowotworami. 

Jagody skutecznie walczą z chorobami oczu, stabilizują poziom cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi, w jagodach znajdują się pokłady witaminy C, B, E, A, cynku, selenu, miedzi, żelaza, przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki. Jagody skutecznie usuwają tłuszcz z okolic brzucha, wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a nawet chronią przed depresją. 

 

foto pinterest.com

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności