CZY PIKANTNE JEDZENIE JEST ZDROWE?


Ciepło, cieplej, pikantnie! Upodobania kulinarne różnią się nie tylko w zależności od szerokości geograficznej, ale zmiany zachodzą także na przestrzeni lat. Podobno czynnikiem, który spaja czas i przestrzeń jest właśnie pikantne jedzenie. Jednak mimo tego ostre potrawy mają swoich zwolenników i przeciwników. Zobaczmy, jaki mają wspływ na nasze zdrowie.



W walce z bakteriami 

Ostre przyprawy zabijają bakterie, które mogłoby się przedostać do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Bardzo możliwe, że upodobanie do takiej żywności przekazali nam przodkowie, którzy intuicyjnie sięgali po składniki pozwalające im uchronić się przed chorobami. 

W walce z kaloriami

Tutaj szczególnie pomocna jest kapsaicyna, której spore ilości posiada papryczka chilli, ale znajdziemy ją również w pieprzuKapsaicyna pobudza organizm do produkcji kwasów trawiennych, tym samym wspomagając cały proces trawienia. Pikantne przyprawy wpływają też na szybsze odczucie sytości podczas spożywania posiłków. Stąd też dietetycy często zalecają je w codziennym jadłospisie.

W walce o zdrowie

Oprócz tego pikantne przyprawy wpływają pozytywnie na wiele aspektów zdrowotnych. Poprawiają krążenie i redukują ryzyko zawału czy udaru mózgu. Coraz częściej mówi się też o ich działaniu przeciwnowotworowym.

W walce o szczęście

Pikantne przyprawy warto docenić również ze względu na ich wpływ w wytwarzaniu endorfin, czyli hormonów szczęścia

 

 

Najpopularniejsze pikantne przyprawy, które warto ująć w jadłospisie:

pieprz – rozgrzewa, reguluje przemianę materii, pomocny podczas gorączki, dobry na wzdęcia, dezynfekuje drogi moczowe;

suszona papryka chilli / pieprz cayenne – poprawia odporność, pomocna w bólu gardła oraz podczas przeziębień, działa przeciwbólowo, obniża ciśnienie i cholesterol, dzięki działaniu rozluźniającemu w niektórych rejonach uznawana jest za pomoc w leczeniu depresji;

czosnek  - wzmacnia układ odpornościowy, ma właściwości przeciwzapalne, wspomaga trawienie, obniża cholesterol oraz ciśnienie;

imbir – wspomaga trawienie, łagodzi mdłości, ma działanie przeciwzapalne oraz przeciwobrzękowe, zwiększa koncentrację i pobudza krążenie.

Polecamy też kilka smakowitych przepisów na pikantne dania:

 

 

Na zdrowie!

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności