SMOG ZIEJE NIEBEZPIECZEŃSTWEM - POKONAJ GO DIETĄ


O tym, że smog jest szkodliwy dla zdrowia, nie musimy przypominać, bo ta informacja jest jednym z głównych tematów przewijających się przez media. Smog jawi nam się jako prawdziwy potwór, który atakuje powoli, ale konsekwentnie, wyrządzając wiele szkód naszemu organizmowi. Dziś dajemy Wam do rąk broń, która może pomóc przeciwstawić się temu zagrożeniu. Jest nią… odpowiednia dieta!



Polska ostatnio skrywa się za kurtyną „brudnej mgły”. Najbezpieczniej byłoby nie wychodzić na „świeże” powietrze, ale nie każdy może sobie na to pozwolić.

Smog atakuje

Smog uderza przede wszystkim w drogi oddechowe, ale utrudnienie wymiany gazowej w płucach, prowadzi też do zwiększenia obciążenia serca. W okresie tak zwanych „alarmów smogowych” odnotowuje się także zwiększoną liczbę przeziębień oraz wydłużony czas rekonwalescencji. Szczególnie zagrożone są osoby cierpiące na choroby układu oddechowego czy choroby układu krążenia. Wiemy już, co nam grozi. Czas pomyśleć, jak możemy się bronić!

Dieta kontratakuje

Dieta może stanowić  tarczę ochronną podczas zagrożenia szkodliwym działaniem smogu. Naszą odporność z pewnością zwiększy odpowiednia ilość warzyw (zalecane jest minimum 5 porcji w ciągu dnia). 

Z witaminowego alfabetu powinniśmy postawić na witaminę E, D oraz P. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym witamina E zwalcza wolne rodniki. Warto sięgnąć po awokado (100 g dostarcza aż 10% dziennego zapotrzebowania), szpinak,  migdały czy oliwę z oliwek. Z kolei witaminę P (oraz rutynę) znajdziemy np. w aronii. Aronia to doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Podczas walki ze smogiem przyda nam się także wzmocniona odporność, o którą doskonale zadba witamina D.

 

Jak już wiemy, powinniśmy wzbogacić swój jadłospis o produkty bogate we flawonoidy, czyli przeciwutleniacze. Stanowią one istotne wsparcie w oczyszczaniu organizmu z toksyn i wolnych rodników. Gdzie je znajdziemy? W zielonej herbacie (najlepiej parzonej przynajmniej 10 minut) oraz kakao. Kiedy smog straszy za oknem powinniśmy wypijać nawet 6 filiżanek zielonej herbaty dziennie!

W tym okresie możemy sobie pozwolić także na produkty, które często staramy się ograniczać, czyli czekoladę (najlepiej gorzką), czerwone wino czy kawę. Czekolada przyczynia się do wzmocnienia pracy serca i zahamowania kaszlu. Natomiast kawa i wino poprawiają krążenie krwi, pracę serca oraz zawierają przeciwutleniacze. W przypadku tych produktów warto jednak pamiętać o zdrowym umiarze.

Z kolei unikać powinniśmy produktów wędzonych, soli, ostrych przypraw i yerba mate (w połączeniu ze smogiem, jak i dymem papierosowym, może wykazywać działanie rakotwórcze1 2 3).

 

Mam nadzieję, że uda nam się wyjść obronną ręką z walki ze smogiem!

 

 

 

 

 

1. MN. Bates, C. Hopenhayn, OA. Rey, LE. Moore. Bladder cancer and mate consumption in Argentina: a case-control study.. „Cancer Lett”

2. HD. Goldenberg, J. Lee, WM. Koch, MM. Kim i inni. Habitual risk factors for head and neck cancer.. „Otolaryngol Head Neck Surg”

3. Kamangar, MM. Schantz, CC. Abnet, RB. Fagundes i inni. High levels of carcinogenic polycyclic aromatic hydrocarbons in mate drinks.. „Cancer Epidemiol Biomarkers Prev”

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności