NIEZŁE ZIÓŁKO!


Zioła mogą nadać smak naszemu kulinarnemu życiu, a nasze zdrowie doprawić odpowiednią dawką cennych składników odżywczych. Gotując potrawy, warto nie pomijać tych zdrowych dodatków, bo podobnie jak w modzie dodatki miewają kluczowe znaczenie. Nadają charakter potrawom i są wyznacznikiem dobrego smaku. Jeśli więc w smak Wam zdrowe i pyszne gotowanie zapoznajcie się z najpopularniejszymi ziołami, które zakupić można prawie w każdym markecie.



Coś mi tu pachnie kulinarnym sukcesem

Zioła powinny odgrywać ważną rolę w naszej kuchni. To dar natury, z którego powinniśmy czerpać garściami. Dzięki temu z łatwością wydobędziemy i podkreślimy smak dań, które mogą stać się wizytówką naszych umiejętności. Odpowiednie łączenie ziół z potrawami nie jest wcale taką łatwą sztuką. Z przymrużeniem oka można przyrównać to do pracy sapera. Wystarczy bowiem jeden nieodpowiedni ruch, jedno złe połączenie i nasze przygotowywane danie może okazać się kompletną klapą. Sprawdźcie wobec tego, jak łączyć zioła, żeby nie trafić na kulinarną minę oraz jakie zdrowotne korzyści może nam przynieść wykorzystywanie ich w kuchni. Oto nasza lista najpopularniejszych ziół!

 

Bazylia - nie bez powodu nazywana bywa „królewskim zielem”. Charakteryzuje się korzennym, słodkawym oraz pikantnym zapachem i smakiem. Bazylia zawiera witaminę A, E, C, B6, beta karoten, kwas foliowy, a także wapń, magnez,  i żelazo. Jest świetnym wsparciem dla układu trawiennego oraz nerwowego. Gdzie możemy ją zastosować? To świetny dodatek do potraw, w skład których wchodzą: sałata, pomidory, ogórki. Suszona bazylia świetnie komponuje się z pieczeniami jagnięcymi i wieprzowymi, daniami z ryb, potrawami z fasoli, sosami oraz pizzą. Bazylia jest też głównym składnikiem włoskiego pesto. Domowe pesto ze świeżej bazylii to świetny dodatek do wielu dań. Tak naprawdę wystarczy je połączyć z makaronem i już mamy proste, naprawdę aromatyczne i pyszne danie. 

 

Cząber – charakteryzuje się lekko gorzkawym, korzennym smakiem. Dzięki zawartości olejków eterycznych ma korzystny wpływ na trawienie. Ma właściwości antybakteryjne, a wiele osób twierdzi także, że jego aromat pomaga zwalczać bóle głowy. Świetnie komponuje się z ziemniakami, bobem, grzybami, kapustą, grochem i fasolą, ale także sałatą i ogórkami.

Kolendra –  posiada silny aromat i charakterystyczny smak. Kolendra zawiera między innymi antyoksydanty, wapń oraz witaminy: C oraz B. Ta roślina króluje w kuchni południowoazjatyckiej, chińskiej i meksykańskiej. Warto ją łączyć z baraniną, cielęciną, dziczyzną, wieprzowiną, drobiem i rybami. To także jeden z istotniejszych składników indyjskiej mieszanki curry. 

 

Lubczyk – zioło to łatwo można rozpoznać po intensywnym, korzennym smaku, przechodzącym w  lekko gorzki, ostrzejszy. Przyprawa ta znana jest z tego, że pobudza trawienie i zapobiega wzdęciom. Ze względu na intensywność smaku, zaleca się stosowanie tego zioła w niewielkich ilościach. Doskonały do przyprawiania sałatek, marynat, wołowiny, baraniny, dań z ryżu, kaszyryb i drobiu.

 

Majeranek – wyróżnia go bardzo wyrazisty smak i zapach charakteryzujący się korzennym aromatem i lekko szczypiącym i słodkawym posmakiem. Zawiera między innymi witaminę C oraz wapń, żelazo i magnez. Dobrze sprawdza się w zwalczaniu kaszlu, kataru, ciążowych mdłości oraz przyspiesza metabolizm. Pasuje do mięs, pasztetów, kiełbas, warzyw strączkowych, niektórych zup (takich jak barszcz biały i kapuśniak).

Mięta – charakterystyczny, orzeźwiający smak i zapach to jej znaki rozpoznawcze. Reguluje pracę wątroby i układu trawiennego. Sprawdza się podczas problemów żołądkowych, wzdęć oraz mdłości. Korzystnie wpływa też na funkcjonowanie układu oddechowego. Posiada także właściwości chłodzące, a olejek eteryczny, który wchodzi w jej skład, zawiera: flawonoidy, karoten, witaminę A, C, rutynę, garbniki i mentol. W kuchni świetnie sprawdza się jako dodatek do  napojów, ale też do ryb, sałat, warzyw, owoców i jagnięciny

 

Oregano – charakteryzuje się delikatnym aromatem i lekko gorzkawym posmakiem. Oregano wykazuje właściwości bakteriobójcze, usprawnia trawienie i jest pomocne podczas kaszlu. Oregano to świetna przyprawa do mięs pieczonych na grillu i potraw z pomidorami. Jest to także nieodłączny składnik pizzy

 

Tymianek – można rozpoznać go po charakterystycznym aromacie i korzennogorzkawym smaku. Zawiera tymol (olejek eteryczny), który działa antybakteryjnie oraz wykrztuśnie. Jest także źródłem flawonoidów i składników mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, selen, magnez. W kuchni warto stosować go do pieczeni wieprzowych, jajecznicy, zup, wędlin, pasztetów, wieprzowiny, baraniny, dziczyzny oraz serów.

 

 

A Wy, chętnie sięgacie po zioła podczas kulinarnych popisów?

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności