DIETA W INSULINOOPORNOŚCI

DIETA W INSULINOOPORNOŚCI w programie dietetycznym - Dietetyk Pro

Na rozwój insulinooporności wpływa wiele czynników, w tym niewłaściwy sposób odżywiania i niska aktywność fizyczna. Wrażliwość tkanek na insulinę można zwiększyć poprzez uzyskanie prawidłowej masy ciała i umiarkowaną aktywność fizyczną.

Tkanka tłuszczowa a insulinowrażliwość

Badania naukowe potwierdzają zależność między ilością tkanki tłuszczowej a zaburzeniami metabolizmu glukozy i wrażliwością tkanek na insulinę. Szczególne znaczenie w rozwoju insulinooporności ma trzewna tkanka tłuszczowa, a czynnikiem łączącym są wolne kwasy tłuszczowe (z ang. FFA – free fatty acids). Kwasy te mogą hamować wychwyt glukozy w tkankach. Ponadto, zwiększona ilość wewnątrzkomórkowych FFA może mieć wpływ na funkcjonowanie receptora insulinowego. 

Zmiana stylu życia

W insulinooporności szybki, stresujący styl życia nie może mieć miejsca! Skuteczną strategią w zmniejszaniu insulinooporności jest redukcja stresu, ruch i dopasowana dieta, a także odpowiednia ilość snu. 

 

Warto zaznaczyć, że tak, jak w przypadku każdej innej choroby, w insulinooporności należy zachować indywidualne podejście. Każdy pacjent będzie inaczej reagował, więc wszystkie poniższe zalecenia należy traktować jako wskazówki.

Pamiętać należy, że wszystko, co jemy stymuluje trzustkę do pracy – kluczowe jest zachowanie regularności. W związku z tym, bezwzględnie zabronione jest podjadanie.

Naturalna nieprzetworzona żywność

Dieta w insulinooporności powinna opierać się na produktach naturalnych. W zaleceniach warto proponować wybór produktów jak najmniej przetworzonych, bez zbędnych dodatków, wypełniaczy, konserwantów, wzmacniaczy smaku i zapachu, syropów glukozowo-fruktozowych czy słodzików. Pacjentów należy edukować w kwestii czytania etykiet i porównywania produktów spożywczych. 

Co warto wykluczyć?

Przede wszystkim z diety Pacjenta z insulinoopornością należy wykluczyć produkty gwałtownie podnoszące poziom insuliny, czyli: słodycze, lody, chipsy, fast-foody, żywność typu instant, owoce suszone, słodziki. Zrezygnować też należy ze słodzonych napojów gazowanych, napojów energetycznych i soków. Insulinooporni Pacjenci powinni unikać też produktów z oczyszczonej mąki oraz o wysokim indeksie glikemicznym. 

Co się sprawdza?

Warzywa i produkty pełnoziarniste (np. pieczywo z mąki żytniej, brązowy ryż, pełnoziarniste makarony, grube kasze) to podstawa diety w insulinooporności. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, który wspomaga pasaż jelitowy i zwiększa sytość po posiłku, produkty te wolniej podnoszą poziom glukozy i doprowadzają do jej wolniejszego spadku. 

Do diety osoby chorej na insulinooporność polecamy wprowadzić również rośliny strączkowe – zawierają one dużo białka i są sycące. Polecamy też ryby, które są bogactwem przeciwzapalnych kwasów omega-3. 

Koniecznie należy sprawdzać skład mleka i produktów mlecznych – w diecie można uwzględnić te naturalne bez dodatku polepszaczy smaku czy zagęstników. 

Co z owocami?

Owoce pomimo tego, że są świetnym źródłem witamin, to zawierają duże ilości fruktozy, która może być problemem dla insulinoopornych. Dopuszczalna dzienna ilość fruktozy, którą mogą spożywać Pacjenci z tym schorzeniem to 10-15g. Najlepiej podawać owoce ze źródłem tłuszczu i białka, np. z orzechami czy jogurtem naturalnym. 

 

Podkreślamy jednak, że indywidualne podejście i urozmaicenie diety Pacjenta z insulinoopornością to klucz w kierunku właściwej dietoterapii. Warto zaznaczyć również konieczność obserwacji swojego ciała – Pacjent z wysokim wskaźnikiem HOMA-IR będzie miał więcej restrykcji niż osoba z niższym wynikiem, której podejście do diety może być bardziej liberalne. 

 

foto freepik.com

Wróć do artykułów dietetycznych - Dietetyk ProPowrót do listy artykułów