ZWALCZ ZAPALENIE DIETĄ

ZWALCZ ZAPALENIE DIETĄ w programie dietetycznym - Dietetyk Pro

Niewłaściwa dieta, stres, przemęczenie, a także choroby cywilizacyjne powodują przewlekły stan zapalny w organizmie. Aby zapobiegać i leczyć niektóre schorzenia najlepszym wyborem będzie wprowadzenie do swojej codziennej diety produktów o działaniu przeciwzapalnym. Po które konkretnie warto sięgać? Tego dowiecie się z naszego artykułu!

Co to jest proces zapalny? 

To naturalny mechanizm obronny organizmu przed alergenami, a także bakteriami spowodowany zazwyczaj urazem lub infekcją. Jeżeli mechanizmy obronne są za słabe i proces zapalny trwa zbyt długo może to powodować poważne kłopoty zdrowotne. Zapalenie w organizmie wywołuje lub przyczynia się do wielu wyniszczających, chronicznych chorób - w tym choroby zwyrodnieniowej stawów, reumatoidalnego zapalenia stawów, chorób serca, choroby Alzheimera, choroby Parkinsona, a nawet raka. Sprawdzoną formą kuracji może być również stosowanie odpowiedniej diety.

Jaki jest cel diety przeciwzapalnej?

Dieta ma na celu poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego oraz zmniejszenie ryzyka  zachorowania na choroby cywilizacyjne. Należy pamiętać, że to co naturalne i nieprzetworzone jest najlepszym wyborem w diecie przeciwzapalnej. Właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne wykazuje grupa produktów żywnościowych o wysokiej wartości odżywczej, zawierająca składniki mineralne, witaminy, błonnik pokarmowy, nienasycone kwasy tłuszczowe,fitosterole i fitozwiązki.  

Produkty przeciwzapalne, które mają realny wpływ na zdrowie!

Ryby takie jak śledź, łosoś, a nawet olej rybi oraz  siemię lniane i orzechy włoskie bogate są w kwasy tłuszczowe wielonienasycone z rodziny omega-3, które mogą złagodzić reakcje zapalne w alergii, reumatyzmie oraz w wielu chorobach dermatologicznych. 

Świeże, kolorowe  warzywa są bogate w antyoksydanty. Poleca się sięgać po brokuły, pomidory i bakłażany.

Owoce, najlepiej ciemne takie jak czarna porzeczka, śliwki, jagody, borówki są bogate w składniki przeciwutleniające i przeciwzapalne. Żółte i pomarańczowe owoce takie jak pomarańcze,morele, mango zawierające karoteny.

Pełnoziarniste produkty zbożowe: grube kasze, ryż brązowy, pieczywo razowe również działają przeciwzapalnie. 

Przyprawy kurkuma, rozmaryn, imbir również zawierają związki o właściwościach przeciwzapalnych. 

Zieloną herbatę wyróżnia również silne działanie antyzapalne.

Poza odpowiednią dietą,  przewlekłe stany zapalne może złagodzić minimalizacja stresu, a także zwiększenie codziennej aktywności fizycznej. Szczególnie zaleca się regularne spacery pływanie, taniec i jogę- ten rodzaj aktywności fizycznej ma wpływ na poprawę samopoczucia oraz zdrowia. 

Dlaczego warto stosować dietę przeciwzapalną?

Ostatnie badania wskazują, że wprowadzenie do swojej codziennej diety produktów przeciwzapalnych nie tylko pomaga chronić przed rozwojem niektórych chorób, ale także spowalnia proces starzenia i niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników. 

 

 

 

Wróć do artykułów dietetycznych - Dietetyk ProPowrót do listy artykułów