I POZNAŃSKI KONGRES DIETETYKI

I POZNAŃSKI KONGRES DIETETYKI  w programie dietetycznym - Dietetyk Pro

Już w ten piątek zaczyna się dwudniowy I Poznański Kongres Dietetyki w Biocentrum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Kongres poświęcony będzie tematyce sportu i żywienia. DietetykPro ma zaszczyt brać udział w tak ważnym wydarzeniu. Dietetycy- Wy też musicie tam być!

PROGRAM KONGRESU:

Piątek, 27 kwietnia 2018r.

09:00 – 10:00 REJESTRACJA UCZESTNIKÓW
10:00 – 10:15 OTWARCIE KONGRESU I POWITANIE UCZESTNIKÓW
10:15 – 10:50 WYKŁAD PLENARNY
Wybrane metody wspomagania procesu treningowego
10:50 – 12:10 SESJA I - WYSTĄPIENIA UCZESTNIKÓW WRAZ Z DYSKUSJĄ
10:50 – 11:05 Ocena wpływu suplementacji wodorowęglanem sodu w wybranej grupie sportowców trenujących CrossFit
11:05 – 11:20 Wpływ suplementacji alkagenem i beta-alaniną na wydolność tlenową taekwondeków
11:20 – 11:35 Zmiany wydolności tlenowej biegaczy długodystansowych i sprinterów pod wpływem suplementacji alkagenem i beta-alaniną
11:35 – 11:55 Zastosowanie efektu placebo w sporcie - czy można przesunąć granicę wydolności zawodnika?
11:55 – 12:10 DYSKUSJA
12:10 – 12:30 PRZERWA KAWOWA
12:30 – 13:55 SESJA II - WYSTĄPIENIA UCZESTNIKÓW WRAZ Z DYSKUSJĄ
12:30 – 12:45 Wpływ treningów w różnych warunkach środowiska na gospodarkę kwasowo-zasadową i wodno-elektrolitową piłkarek ręcznych
12:45 – 13:00 Przekrojowe porównanie składu mineralnego wód komercyjnych
13:00 – 13:20 Periodyzacja żywienia i adaptacje: nawodnienie czy celowe odwodnienie a wydolność sportowa - analiza przypadku
13:20 – 13:40 Molekularne i komórkowe mechanizmy anabolicznego działania insuliny
13:40 – 13:55 DYSKUSJA
13:55 – 14:40 OBIAD
14:40 – 15:55 SESJA III - WYSTĄPIENIA UCZESTNIKÓW WRAZ Z DYSKUSJĄ
14:40 – 14:55 Ocena wpływu kontrolowanej redukcji masy ciała i szybkiej odnowy żywieniowej w wybranej grupie osób uprawiających sporty walki
14:55 – 15:10 Skład ciała a poziom wydolności tlenowej i beztlenowej u wysokowytrenowanych wioślarzy
15:10 – 15:25 Analiza obciążeń treningowych kanadyjkarza-olimpijczyka - studium przypadku zawodnika w roku olimpijskim
15:25 – 15:40 Udział treningu w całodobowym wydatku energetycznym piłkarzy nożnych
15:40 – 15:55 Ryzyko nadwagi i otyłości u polskich kierowców samochodów ciężarowych w aspekcie aktywności fizycznej, możliwości jej podejmowania podczas pracy i samooceny kondycji fizycznej
15:55 – 16:05 DYSKUSJA
16:05 – 17:40 SESJA TEORETYCZNO-PRAKTYCZNA: BIOCHEMIA-FIZJOLOGIA-FIZJOTERAPIA
16:05 – 16:30 Praktyczne wykorzystanie biochemii w sporcie
16:30 – 16:55 W jaki sposób zaplanować skuteczny trening sportowy?
16:55 – 17:15 Fizjoterapeutyczne metody przeciwdziałania kontuzjom i urazom sportowym
17:15 – 17:40 Podział obrażeń oraz sposoby postępowania w stanach pourazowych narządu ruchu u sportowców
17:40 ZAKOŃCZENIE CZĘSCI OFICJALNEJ I-SZEGO DNIA KONGRESU
19:30 BANKIET


Sobota, 28 kwietnia 2018r.

10:00 – 10:05 POWITANIE UCZESTNIKÓW
10:05 – 10:40 WYKŁAD PLENARNY
Modulacja bólu w sporcie poprzez dietę i suplementację - fakty i spekulacje
10:40 – 12:15 SESJA I - WYSTĄPIENIA UCZESTNIKÓW WRAZ Z DYSKUSJĄ
10:40 – 10:55 Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia kobiet trenujących CrossFit
10:55 – 11:10 Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia osób amatorsko trenujących biegi długodystansowe
11:10 – 11:25 Błędy w sposobie odżywiania koszykarek o zróżnicowanej klasyfikacji ligowej
11:25 – 11:40 Ocena stanu odżywienia młodych piłkarzy
11:40 – 12:00 Wspomaganie żywieniowe w kontuzjach sportowych. Analiza przypadku na przykładzie sportowca po przebytym uszkodzeniu więzadła krzyżowego
12:00 – 12:10 DYSKUSJA
12:10 – 12:30 PRZERWA KAWOWA
12:30 – 14:35 SESJA TEORETYCZNIO-PRAKTYCZNA: DIETETYKA SPORTOWA
12:30 – 12:55 Żywienie i suplementacja - klucz do sukcesu w sportach siłowych i szybkościowo-siłowych?
12:55 – 13:20 Periodyzacja żywienia - możliwości wykorzystania metod train/sleep low i train/sleep high w sporcie
13:20 – 13:45 Znaczenie modyfikacji osi mózgowo-jelitowej przy pomocy pre- i probiotyków w sporcie i aktywności fizycznej
13:45 – 14:10 Problemy zaburzeń stanu odżywienia u sportowców wyczynowych
14:10 – 14:35 Żywieniowe możliwości wspomagania leczenia uszkodzeń skóry w sporcie
14:35 – 15:20 OBIAD
15:20 – 15:50 SESJA POSTEROWA (OCENA POSTERÓW)
15:50 – 16:20 ZAKOŃCZENIE KONGRESU I LOSOWANIE NAGRÓD

Wróć do artykułów dietetycznych - Dietetyk ProPowrót do listy artykułów