FAKTY I MITY O KANDYDOZIE

FAKTY I MITY O KANDYDOZIE  w programie dietetycznym - Dietetyk Pro

Od pewnego czasu dużo się mówi o kandydozie powszechnie określanej jako"candida". Jest to temat dość kontrowersyjny. Czy rzeczywiście kandydoza jest przyczyną złego samopoczucia i poważnym problemem, który może dotknąć mężczyzn i kobiety w każdym wieku w różnych częściach ciała? Czy jest to powód do stosowania specjalnej diety? Przeczytajcie koniecznie poniższy artykuł.

Co to jest Candida?

Candida jest jednym z gatunków grzybów, który jest częścią naszej flory bakteryjnej. Istnieje przekonanie, że prawie każdy z nas ma stan zwany  „przyrostem Candida” i w związku z tym powinien stosować dietę antygrzybiczną. Najczęściej ten grzyb występuje w jamie ustnej, uszach, nosie i przewodzie pokarmowym. 

Jakie są specyficzne objawy dla przerostu Candida? 

Bóle głowy,zaparcia, bóle brzucha, zmęczenie, rozdrażnienie. Jednak są to symptomy zbyt ogólne  i charakterystyczne dla wielu chorób. Nie ma potwierdzonych badań naukowych, że to "candida" powoduje takie dolegliwości.  

Jedynie nowotwory złośliwe, chemioterapia nowotworów i długoterminowa antybiotykoterapia zostały sklasyfikowane jako czynniki ryzyka takich zakażeń jak Candida, które mogą powodować problemy zdrowotne.

Prawdopodobnie, aby dieta przyniosła efekty powinno się ją stosować od kilku tygodni do kilku miesięcy. Uważa się, że z jadłospisu powinno się wyeliminować wiele produktów i zastąpić je innymi. Poniżej zasady „diety Candida”:

Produkty zakazane w „diecie Candida”:

  • słodycze,
  • przyprawy z dodatkiem cukrów, 
  • żywność przetworzona,
  • owoce o wysokiej zawartości cukru, 
  • warzywa skrobiowe, 
  • napoje alkoholowe i zawierające w swoim składzie kofeinę, 
  • produkty z dodatkiem drożdży. 

Produkty zalecane w „diecie Candida”:

  • Organiczne warzywa i świeże zioła takie jak oregano.
  • Owoce głównie cytryny, grejpfruty, kwaśne jabłka.
  • Naturalne probiotyki dobrej jakości takie jak kiszona kapusta, kiszone ogórki.
  • Bulion kostny prawdopodobnie działa przeciwzapalnie i łagodzi objawy kandydozy.

 Czy „dieta Candida” jest skuteczna?

 Ograniczenie węglowodanów prostych i żywności przetworzonej może poprawić samopoczucie, stąd przekonanie, że ten rodzaj diety jest pomocny. Jednocześnie trzeba podkreślić, że nie stworzono do tej pory żadnych oficjalnych wytycznych dotyczących postępowania u pacjentów z podejrzeniem „zespołu nadwrażliwości na Candida”

Ze względu na liczne i zróżnicowane objawy, Candida jest często błędnie diagnozowana. Biorąc pod uwagę dość małą ilość badań dotyczących skuteczności przestrzegania "diety Candida", nie należy stosować jej na pewno bez konsultacji z lekarzem czy dietetykiem. Nasuwa się pytanie: czy rzeczywiści Candida to poważny problem zdrowotny? A może to chwilowa moda, która za moment przeminie?

 

Wróć do artykułów dietetycznych - Dietetyk ProPowrót do listy artykułów