TŁUSZCZE W DIECIE ODCHUDZAJĄCEJ?


Coraz więcej słyszy się o nowych, zaskakujących dietach – jedne są bardziej skuteczne, inne trochę mniej, jeszcze inne budzą wiele kontrowersji. Jedną z nich jest dieta ketogenna, której podstawą są tłuszcze, a nie węglowodany tak jak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia - WHO. Aktualnie coraz więcej osób stosuje ją w celu utraty wagi, dodatkowo zaleca się ją dla dzieci chorujących na padaczkę lekooporną. Czy słusznie? Jakie są zasady diety wysokotłuszczowej? Czy każdy może ją stosować?



Jakie są zalecenia? 

W diecie ketogennej źródłem energii są tłuszcze, zamiast węglowodanów. W tym przypadku 70 - 90 % energii dostarczają tłuszcze,  8 - 25 % białko i tylko 2 - 5 % węglowodany.

Przy takich proporcjach na składniki odżywcze organizm wprowadzany jest w stan metaboliczny zwany ketozą. Kiedy ciało znajduje się w stanie ketozy, wątroba wytwarza ketony, które stają się głównym źródłem energii dla organizmu. Dlatego mówi się, że może to przyczynić się do utraty wagi. Dodatkowo z tą dietą dostarcza się duże ilości białka, które zapewnią uczucie sytości. 

Jak zacząć? 

Aby rozpocząć dietę ketogenną, należy rozplanować posiłki i stworzyć listę produktów, których należy spożywać zdecydowanie mniej.

Zazwyczaj w codziennym jadłospisie podstawą są węglowodany, które teraz należy  ograniczyć.

Wyjątek stanowi awokado, które jest źródłem tłuszczu oraz niskokaloryczne owoce jak np. jagodowe. 

Unikaj!

Stosując dietę ketogenną należy unikać następujących produktów: 

  • ziemniaków, batatów, 
  • cukru, miodu, syropu klonowego, 
  • pszenicy, kukurydzy,płatków zbożowych, ryżu,
  • jabłek, bananów, pomarańczy.

 Jedz!

W codziennym menu nie powinno zabraknąć takich produktów jak:

  • ryby, wołowina, jagnięcina, drób, jajka,
  • zielone warzywa takie jak szpinak, jarmuż lub sałata,
  • brokuły, kalafior,
  • twarde sery, śmietany o dużej zawartości tłuszczu, masło,
  • orzechy włoskie, laskowe lub pestki dyni,
  • maliny, jeżyny i inne jagody,
  • erytrytol, stewia i inne słodziki o niskiej zawartości węglowodanów,
  • olei roślinnych: olej lniany, z orzecha włoskiego czy z wiesiołka. 

Czy konieczna jest suplementacja? 

Dieta ketogenna ze względu na małą zawartość warzyw i owoców nie dostarcza odpowiedniej ilości  witamin i składników mineralnych. Dlatego zaleca się suplementację fosforu, cynku, selenu, magnezu, witaminy D oraz wapnia. 

 Dieta ketogenna a choroby

Wiele badań potwierdza pozytywny wpływ diety ketogennej na leczenie padaczki u dzieci. Istotną kwestią jest, dostosowanie przez specjalistów jadłospisu m.in.: do wieku, zespołu padaczkowego, oraz przyjmowanych leków przez pacjenta. 

Uwaga: Jeśli zmagasz się z cukrzycą, chorobami trzustki, wątroby czy kamicą nerek nie możesz stosować diety wysokotłuszczowej! Należy pamiętać, że nie można stosować jej bez konsultacji ze specjalistą. Jest to konieczne ze względu na prawidłowe leczenie oraz uniknięcie powikłań. 

Pacjentom może się wydawać, że ten plan żywieniowy uwzględnia smaczne potrawy, jednak przez lekarzy i specjalistów dieta ketogenna jest uznawana za dość restrykcyjną. Jest wielu zwolenników i przeciwników tego modelu żywienia. Duże zainteresowanie tą dietą wynika z tego, że sprzyja ona odchudzaniu – jednak jak dotąd nie potwierdzono skuteczności stosowania diety wysokotłuszczowej w redukcji masy ciała, w porównaniu do innych diet niskoenergetycznych. 

 foto: freepik.com

 

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności