5 WAKACYJNYCH ZAGROŻEŃ

5 WAKACYJNYCH ZAGROŻEŃ  w programie dietetycznym - Dietetyk Pro

Wszyscy uwielbiamy lato ze względu na słońce, smaczne i sezonowe owoce oraz warzywa, odpoczynek i relaks. Niestety bardzo często podczas wymarzonego urlopu, niespodziewanie pojawiają się niechciane infekcje, na które jesteśmy narażeni szczególnie o tej porze roku. Jakie są najczęstsze objawy i jak zapobiec wakacyjnym problemom zdrowotnym? Zapraszamy do lektury.

Odwodnienie

Podczas wysokich temperatur jesteśmy mocno narażeni na odwodnienie! Najczęstszą przyczyną tej dolegliwości jest ciężka biegunka i wymioty. Pamiętaj, jeśli nie pijesz w trakcie upałów wystarczającej ilości wody, również możesz doprowadzić swój organizm do odwodnienia.

Jakie są najczęstsze objawy?

  • Bóle głowy,
  • zmęczenie, 
  • rzadkie oddawanie moczu,
  • drażliwość,
  • zmiana barwy moczu na ciemny, 
  • podwyższone tętno,
  • sucha skóra, 
  • zapadnięte oczy.

Uwaga! Odwodnienie jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci i osób starszych! 

 

Biegunka

To dolegliwość, która trwa od 2 do 3 dni, wypróżnienia są częste o płynnej konsystencji. Najczęstszą przyczyną wakacyjnej biegunki są różne wirusy i bakterie. Z przeprowadzonych badań wynika, że od 30 % do 80 % podróżnych cierpi na tę nieprzyjemną chorobę.

Jakie są symptomy?

  • Skurcze,
  • wzdęcia,
  • cienkie lub luźne stolce,
  • wodne stolce.

Poważne objawy to:

  • Gorączka,
  • krew lub śluz w stolcu,
  • biegunka po powrocie z obcego kraju,
  • utrata masy ciała,
  • biegunka trwająca dłużej niż 2 dni.

Jeśli występują powyższe objawy należy natychmiast skontaktować się z lekarzem!

 

Zatrucie pokarmowe

Choroba ta najczęściej jest przenoszona przez żywność. Jakie są jej główne przyczyny? Spożywanie skażonej lub zepsutej żywności. Najczęstsze objawy zatrucia pokarmowego to nudności, wymioty, gorączka i biegunka.

Objawy mogą się pojawić od 1 godziny do 28 dni po spożyciu nieświeżej potrawy.

Poważne symptomy to:

Biegunka utrzymująca się powyżej 3 dni,

wysoka gorączka,

odwodnienie,

trudność widzenia lub mówienia.

Przy wymienionych wyżej objawach niezwłocznie zgłoś się do lekarza!

 Jak je leczyć? 

Pamiętaj - najważniejsze jest picie dużej ilości płynów, aby się nie odwodnić! Przynajmniej 8 szklanek dziennie. Istotne jest stosowanie diety lekkostrawnej oraz leków przeciwbakteryjnych (zachowanie równowagi flory bakteryjnej). Zatrucia pokarmowe są dość nieprzyjemne, ale zazwyczaj trwają do dwóch dni. 

 

Latem oprócz dolegliwość ze strony układu pokarmowego, często jesteśmy narażeni na inne choroby. Oto niektóre z nich:

Angina

Każdy z nas w upalne dni sięga po lody lub mrożoną herbatę, aby choć trochę się ochłodzić. W pracy czy w samochodzie korzystamy z klimatyzacji. Jakie mogą być tego konsekwencje? Angina - ostre zapalenie  błony śluzowej gardła i migdałków podniebiennych. 

Najczęstsze objawy to: gorączką, ból gardła, osłabiebie i katar. Aby uniknąć zachorowania na anginę, wystrzegaj się gwałtownych zmian temperatury, korzystając z klimatyzacji zarówno w pomieszczeniu, jak i tej samochodowej - nie ustawiaj najniższej temperatury! Nie przebywaj również w pobliżu wiatraków oraz przeciągów. 

 

Grzybica skóry i paznokci

Jest to choroba zakaźna, którą bardzo łatwo można się zarazić, szczególnie latem podczas wakacyjnych podróży, gdzie jest duże skupisko ludzi. Jakie są jej objawy? Swędzenie, zaczerwienienie skóry, złuszczające się pęcherzyki i ból. Paznokcie zmieniają swoja barwę na żółto - brązową. Z czasem płytka się deformuje i stopy brzydko pachną. W publicznych miejscach zawsze noś obuwie, natomiast wybierając się na basen lub inne kąpielisko - możesz skorzystać z różnych środków dostępnych w aptece, które mogą Cię uchronić przed zachorowaniem na grzybicę. 

 

Chcesz uniknąć letnich infekcji?

Podejmij  proste środki ostrożności!

  • dbaj o higienę osobistą, 
  • myj ręce przed każdym posiłkiem, jeśli jesteś w podróży skorzystaj z chusteczek antybakteryjnych,
  • unikaj ręcznika wielokrotnego użytku,
  • na basen zawsze zabieraj ze sobą obuwie ochronne,
  • jedz świeże posiłki ze sprawdzonego źródła, które są przechowywane w odpowiednich warunkach i zostały poddane odpowiedniej obróbce termicznej, 
  • bądź ostrożny podczas zakupów na przydrożnych straganach, ryby i skorupiaki wystawione na słońce mogą być przyczyną późniejszych niestrawności,
  • uważaj na sosy, dipy, sałatki, które podawane są w otwartych pojemnikach, 
  • nie spożywaj zbyt dużych ilości alkoholu,
  • nie pij miejscowej wody, zamień ją na wodę z butelki, 
  • rozsądnie korzystaj z klimatyzacji.

Na koniec przypominamy, że przed każdą podróżą należy zabrać ze sobą dobrze wyposażoną apteczkę  - jest to must have każdych wakacji! 

 Foto: freepik.com

Wróć do artykułów dietetycznych - Dietetyk ProPowrót do listy artykułów