AFRYKAŃSKIE DRZEWO BOGÓW


„Drzewo życia”, wykorzystywane do leczenia malarii i niepłodności, dające jedyny owoc na świecie, który naturalnie wysycha na gałęzi, a ponadto charakteryzuje się dużą zawartością składników odżywczych i wykazuje wiele korzyści zdrowotnych. O jakim drzewie mowa? Tak, to baobab! Jego owoce i nasiona zostały okrzyknięte mianem „Superfood”, a do nas docierają najczęściej w wersji suszonej. Jakie zalety płyną z ich spożywania? Zapraszamy do lektury!



Baobab… co to jest?

Baobab to potężne, długowieczne drzewo liściaste. Każda jego część wykorzystywana jest na wiele sposobów. Puste pnie baobabu zaadoptowano kiedyś m.in. na pocztę, przystanek autobusowy, czy świetnie urządzony bar! Owoce afrykańskiego drzewa bogów są jadalne, mają cytrusowy posmak, a z wyglądu przypominają… kokos! Wnętrze brązowej skorupy jest całkowicie pozbawione wilgoci, z tego powodu często owoce jak i nasiona baobabu są mielone na proszek i w takiej postaci rozsyłane do innych krajów. W związku z tym sproszkowana wersja baobabu jest w 100% naturalna, wolna od konserwantów i dodatków.

 

Wartość odżywcza

Owoc baobabu to mieszanka ważnych minerałów i witamin. Obfitują w magnez, potas czy wapń. Są świetnym źródłem witaminy C! Według badań opublikowanych w Critical Reviews in Food Science and Nutrition, wynika, że wystarczy spożyć 40g miąższu, aby pokryć całkowite dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Ponadto zawierają dużo błonnika i więcej przeciwutleniaczy niż jakikolwiek inny owoc.

W nasionach baobabu znajdziemy spore ilości fosforu, magnezu, cynku, sodu, żelaza, manganu, wapnia oraz witaminy B1.

 

Korzyści zdrowotne baobabu

Tradycyjnie baobab wykorzystywano w leczeniu wielu chorób: gruźlica, malaria, biegunka czy nawet ból zęba!

- dzięki sporej zawartości witaminy C, pozytywnie wpływa na działanie układu odpornościowego oraz pomaga w absorpcji żelaza,

- wysoki poziom potasu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi,

- ze względu na właściwości przeciwzapalne owoc baobabu okazuje się przydatny w zapobieganiu lub leczeniu zapalenia stawów,

- duża ilość błonnika pomaga w problemach trawiennych oraz w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi, baobab zawiera rozpuszczalną i nierozpuszczalną frakcję błonnika (około 3,4 g rozpuszczalnego błonnika i 1,2 g nierozpuszczalnego w porcji 10 g),

- wykazuje właściwości prebiotyczne, co wspomaga namnażanie zdrowych bakterii w jelitach,

- wysoka zawartość wapnia w owocach baobabu pomaga uniknąć problemów związanych z zębami i kośćmi,

- sprawia, że skóra staje się nawilżona i promienna dzięki temu, że zawiera dużą ilość antyoksydantów- aż dwa razy więcej niż jagody goji!

 

Jak smakuje i „z czym to się je”?

Baobab charakteryzuje się słodkim, cytrusowym smakiem. Owoce i nasiona baobabu najczęściej kupić można w postaci sproszkowanej i wykorzystać na kilka sposobów!

1. Sproszkowany baobab nadaje się jako posypka do różnego rodzaju sałatek.

2. Wykorzystaj go jako składnik podczas pieczenia chleba, ciasta, ciastek czy babeczek.

3. Dosyp do codziennie wypijanej rano szklanki wody z cytryną, do świeżo wyciskanych soków owocowych lub warzywnych, smoothie czy koktajli.

Pamiętaj, że gdy dodajesz sproszkowany baobab do napojów, warto wymieszać go najpierw z odrobiną wody, tworząc „pastę”, dzięki temu zapobiegniesz powstawaniu grudek w przygotowanym napoju!

 

Baobab to magiczny owoc, określony mianem "superfoods", czyli nieprzetworzonej żywności, pochodzenia naturalnego, która obfituje w składniki odżywcze, a ich ilość i właściwości działają korzystnie na organizm człowieka. Warto zatem dołączyć baobab do codziennej diety aby móc na własnej skórze przekonać się o tych niesamowitych korzyściach płynących z jego spożywania. 

 

foto: Freepik.com

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności