MARNOWANIE ŻYWNOŚCI

MARNOWANIE ŻYWNOŚCI w programie dietetycznym - Dietetyk Pro

Z badania zrobionego na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność, a 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu. Które produkty spożywcze są najczęściej wyrzucane? Jak uratować żywność przed marnowaniem? Odpowiedzi m.in. na te pytania przeczytacie w dzisiejszym artykule.

W przeliczeniu na statystycznego mieszkańca, Polska znajduje się na piątym miejscu w Unii Europejskiej ze względu na wyrzucanie żywności. Statystyczny Polak marnuje 235 kg żywności rocznie, co w skali całego kraju daje wynik ok. 9 mln ton! Najwięcej odpadów produkują konsumenci (53%) oraz przetwórcy (19%).

Według raportu z 2018 roku Instytutu Kantar Millward Brown przygotowanego na zlecenie FPBŻ, do wyrzucania żywności przyznaje się 42% społeczeństwa.  55 proc. odpowiedziało,  że im to się nie zdarza. W 2017 roku 34% respondentów udzieliło odpowiedzi twierdzącej, a w 2016 roku- 31 procent. Liczba osób, którym „zdarza się wyrzucać żywność” z roku na rok wzrasta. 

Na pytanie: „Jak często zdarza się Państwu wyrzucać żywność?” badani udzielali następujących odpowiedzi:

nie wiem, nie pamiętam 3%

kilka razy w tygodniu 10%

raz w tygodniu 17%

rzadziej niż raz w miesiącu 17%

raz w miesiącu 18%

kilka razy w miesiącu 35%

 

Co wyrzucane jest najczęściej?

Najczęściej wyrzucane produkty to kolejno: pieczywo 49%, owoce 46%, wędliny 45%, warzywa 37%, jogurty 27%, ziemniaki 17%, mleko 12%, mięso 10%, ser 10%, dania gotowe (typu pizza, garmażeryjne itp.) 9%, ryby 5%, jaja 4%, inne produkty 1%.

 

Przyczyny wyrzucania żywności 

Wśród przyczyn marnowania żywności najczęściej (29% badanych) wskazywaną odpowiedzią było przegapienie terminu przydatności do spożycia. Nie wszystkie artykuły spożywcze należy wyrzucać od razu po przekroczeniu daty widniejącej na opakowaniu.

Czym różnią się od siebie informacje znajdujące się na etykietach produktów „Należy spożyć do” i „Najlepiej spożyć przed”? 

„Należy spożyć do”: po upływie wskazanej na etykiecie produkty daty nie należy ich spożywać, ponieważ po tym czasie mogą stać się szkodliwe dla organizmu. Termin ten pojawia się m.in. na opakowaniach mięsa czy wielu przetworów mlecznych.

„Najlepiej spożyć przed”: po upływie daty minimalnej trwałości artykułu spożywczego, jest on nadal zdatny do spożycia lecz stopniowo traci swoje właściwości odżywcze i estetyczne, takie jak kolor czy zapach. Do takich produktów zalicza się m.in. ryż, kaszę, makaron, czekoladę, kawę, herbatę.

 

Odpowiedź: zbyt duże zakupy zadeklarowało 20% respondentów. Jak uniknąć zbyt dużych zakupów? Planowanie posiłków na kilka dni do przodu i sporządzenie listy zakupów, której konsekwentnie należy trzymać się w sklepie to kluczowe rozwiązania.

Kolejną odpowiedzią były zbyt duże porcje posiłków (15%) oraz niewłaściwe przechowywanie żywności (13%). Jeśli porcje serwowanych posiłków są za duże i duża część ląduje w koszu duże talerze należy zamienić na mniejsze. Dzięki temu ta sama ilość jedzenia na mniejszym talerzu wyda się… większa! To optyczne złudzenie sprawi, że uda się ograniczyć wielkość porcji posiłków, a tym samym ilość niedojedzonego posiłku.

Bardzo ważne jest także odpowiednie przechowywanie żywności. Produkty, które łatwo się psują muszą mieć zachowany tzw. łańcuch chłodniczy. W lodówce, a może w szafce? Jeśli nie jesteśmy pewni gdzie powinien być przechowywany konkretny produkt spożywczy, wystarczy przypomnieć sobie, w którym miejscu leżał w sklepie w momencie zakupów.

 

Społeczne lodówki

Zalegające w lodówce, niepotrzebne jedzenie wcale nie musi wylądować w śmietniku! Wystarczy zabrać je ze sobą wychodzą z domu i zostawić w… społecznej lodówce, działającej na zasadzie foodsharingu, czyli dzielenia się jedzeniem. Takie lodówki otwarte są przez całą dobę i dostępne dla wszystkich. Najczęściej w społecznych lodówkach zostawiane się takie produkty jak: żółty ser, różne rodzaje wędlin, konserwy, jogurty, mleko, pieczywo, mąka czy cukier. Ważne, aby wszelkie pozostawione produkty były zapakowane i nie były przeterminowane.

Społeczne lodówki zostały zapoczątkowane w stolicy Dolnego Śląska- Wrocławiu. Tą ideą zaraziły się także inne miasta, w Polsce staje ich coraz więcej.

Miejsce, w którym zostaje postawiona społeczna lodówka musi spełniać kilka wymagań:

1. Miejsce na zewnątrz (stały dostęp do lodówki)

2. Miejsce zadaszone (ochrona lodówki przed deszczem)

3. Miejsce gdzie jest duży ruch pieszych

Każda lodówka potrzebuje także opiekuna, który zajmie się utrzymaniem jej w czystości. 

 

Marnowanie żywności to istotny problem, którego nie można bagatelizować. Aby z roku na rok jej ilość malała, zamiast się zwiększać, społeczeństwu niezbędna jest m.in. wiedza o prawidłowym postępowaniu z żywnością w kuchni.

 

 

Źródło:

https://www.forbes.pl

https://bankizywnosci.pl/

foto: Freepik.com

 

Wróć do artykułów dietetycznych - Dietetyk ProPowrót do listy artykułów