SERCE PALMY

SERCE PALMY w programie dietetycznym - Dietetyk Pro

Serce palmy to rdzeń pnia określonych gatunków palm. Wypełniony jest on ważnymi składnikami odżywczymi i ma długą listą korzyści zdrowotnych. Warzywo to cieszy się zasłużonym uznaniem za wyśmienity smak i wyrazistą konsystencję. Jakie korzyści płyną z jego spożywania? Zapraszamy do lektury!

 

Czym jest serce palmy?

Serce palmy to rodzaj warzywa, które jest zbierane z wewnętrznego rdzenia niektórych gatunków palm. Podczas zbioru drzewo jest ścinane, a kora i włókna są usuwane, pozostawiając tylko serce.

 

Wartości odżywcze

Serce palmy uznawane jest za roślinę „optymalnie zdrowotną”. Bogate w błonnik, z dużą ilością białka i niskim indeksem glikemicznym, może być dobrym produktem w diecie niskowęglowodanowej lub takiej, która koncentruje się na zmniejszeniu stanu zapalnego i obniżeniu poziomu cukru we krwi. Jest również bogate w mangan, żelazo i witaminę C.

Wybrane wartości odżywcze w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kcal) 28

Białko ogółem (g) 2.52

Tłuszcz (g) 0.62

Węglowodany ogółem (g) 4.62

Błonnik pokarmowy (g) 2.4

Sód (mg) 426

Magnez (mg) 38

Żelazo (mg) 3.13

Cynk (mg) 1.15

Mangan (mg) 1.394

Witamina C (mg) 7.9

 

Z czym to się je?

Serca palmy często porównuje się do karczochów i opisuje jako lekkie, łagodne i chrupiące. Wygląda podobnie do białych szparagów i można je upiec, blanszować, smażyć, marynować lub jeść prosto z puszki. Pasuje również do wielu różnych potraw, od salsy i gulaszu po quiche i zapiekanki. Serce palmy jest niezwykle wszechstronne i często stosowane jako zamiennik mięsa dla osób na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.

 

Korzyści wynikające ze spożywania serca palmy

1. Trawienie

Serca palmy jest doskonałym źródłem błonnika, a ten jest ważnym elementem diety, ponieważ odgrywa istotną rolę, szczególnie jeśli chodzi o trawienie, m.in. zwiększa objętość stolca i zapobiega problemom takim jak zaparcia. Odpowiednia ilość błonnika w diecie promuje rozwój korzystnej flory bakteryjnej, wpływa także korzystnie na zdrowie systemu hormonalnego kobiet.

 

2. Pomoc w utracie wagi

Serca palmowe, bogate w białko i błonnik, a jednocześnie niskokaloryczne, stanowi doskonały dodatek do diety redukcyjnej. Niektóre badania pokazują, że białko pomaga obniżyć poziom greliny, czyli hormonu głodu.

 

3. Zdrowe kości

Osteoporoza jest częstym problemem - szacuje się, że w Polsce z tą chorobą zmaga się blisko 3 mln osób! Serce palmy obfituje w mangan- minerał, który jest kluczem do zdrowia kości. Jego niedobór może prowadzić do zmian metabolizmu kostnego i zmniejszenia syntezy tkanki kostnej.

 

4. Stabilizacja poziomu cukru we krwi

Utrzymywanie wysokiego poziomu cukru we krwi przez długi czas może mieć poważne skutki zdrowotne, np. prowadzić do hiperglikemii. Dzięki zawartości błonnika i manganu serce palmy może pomóc utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

 

5. Zapobieganie anemii

Anemia jest to stan chorobowy, w którym dochodzi do spadku stężenia hemoglobiny, liczby krwinek czerwonych (erytrocytów), wskaźnika hematokrytowego poniżej wartości prawidłowych. Powoduje to długą listę możliwych objawów, np. ciągłe zmęczenie, duszności, kołatanie serca, czy zawroty głowy. Chociaż istnieje wiele czynników, które mogą przyczyniać się do anemii, jedną z najczęstszych przyczyn jest niedobór niektórych składników odżywczych, takich jak np. żelazo. Serce palmy jest bogate w żelazo, zawiera także dużą porcję witaminy C, która zwiększa jego wchłanianie.

 

6. Zwiększenie odporności

Rdzeń palmowy jest bogaty w wiele ważnych witamin i minerałów, które są niezbędne do utrzymania sprawnego układu odpornościowego. W szczególności witamina C, cynk i mangan są niezbędne do zapobiegania infekcjom i chorobom w celu poprawy zdrowia.

Z badań wynika, że przyjmowanie odpowiednich ilości witaminy C i cynku może zmniejszyć objawy i skrócić czas trwania infekcji dróg oddechowych, a także poprawić wyniki w przypadku takich stanów, jak zapalenie płuc, malaria i biegunka. Mangan natomiast chroni przed stresem oksydacyjnym i zwalcza wolne rodniki.

 

Jeszcze przed przybyciem Krzysztofa Kolumba rdzenni mieszkańcy Ameryki Środkowej i Południowej używali wszystkich części palmy- konsumowali serca i orzechy drzewa oraz używali kory i liści jako materiału. Warzywo to ma wyśmienity smak i szeroki profil składników odżywczych, dzięki czemu stało się popularnym i chętnie wzbieranym produktem na całym świecie. W Polsce serce palmy można kupić marynowane w cenie ok. 10 zł za 450 g.

 

Wróć do artykułów dietetycznych - Dietetyk ProPowrót do listy artykułów