ZAPROŚ DO STOŁU LOKALNE PRODUKTY


Po masowym zachwycie wszystkim, co zachodnie, nadszedł chyba dla Polaków czas, by docenić również swoje własne podwórko i ogródek. Cudze chwalicie, swego nie znacie? Na szczęście powiedzenie to ma coraz mniejsze zastosowanie w naszych szafkach i lodówkach.



O tym, że coraz chętniej sięgamy po to, co rodzime, świadczy powszechne ostatnio oznaczenie „polski produkt”. Widać, że zależy nam, by to co trafia do naszych koszyków, nie padało zbyt daleko od „polskiej jabłoni”. Sporą popularność zyskała też aplikacja „Pola”, która pomaga nam dokonywać lokalnych wyborów zakupowych. Wraz z producentami polecamy Wam zabierać ją ze sobą do sklepu! 

Doskonale zdajemy sobie sprawę, że racjonalne wybory zakupowe wspierają naszą gospodarkę, a co za tym idzie, sprzyjamy powstawaniu nowych miejsc pracy i rozwojowi polskiej wsi. Coraz chętniej więc dorzucamy nasze grosiki do polskiej skarbonki, zamiast wspierać często bogatsze kraje. Jakie jednak może mieć to korzyści dla każdego z nas a szczególnie dla naszego zdrowia? Spore a w dodatku wyłącznie pozytywne!

Posmakuj Polski

Produkty lokalne charakteryzują się niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Zapach polskiego lasu czy  pasieki to tylko niektóre przykłady, które przez żołądek mogą trafić prosto do serca. Z czystym sercem zachęcamy więc, by bez pamięci pokochać regionalne przysmaki!

Tradycyjnie bez chemii

Do produkcji regionalnych produktów nierzadko stosowane są wieloletnie procedury, których charakterystyczną cechą jest znikome wykorzystanie składników chemicznych. Ponadto warzywa czy owoce transportowane do Polski z zagranicy, by przetrwać w nienaruszonym stanie zazwyczaj są pryskane niezdrowymi dla organizmu substancjami.

Sezon na zdrowie

Produkty lokalne często są jedynie sezonowe, co tak naprawdę tylko podnosi ich wartość. Brak dostępności np. niektórych warzyw czy owoców przez okrągły rok powinien być dla nas dodatkowym argumentem, by jak najczęściej korzystać z nadarzających się okazji. 

Bezcenne korzyści

Całe szczęście cena szczególnie warzyw czy owoców pochodzących z Polski jest najczęściej niższa niż produktów zagranicznych. Nic dziwnego. W końcu jabłko, które musiało przemierzyć wiele kilometrów, by znaleźć się w naszym koszyku, generuje większe wydatki niż takie zerwane w polskim sadzie

 

Jak widać korzyści płynących z wyboru lokalnych produktów jest sporo. Wiadomo, że nie jest możliwe, by kierować się tym podczas codziennych zakupów, jednak z pewnością warto mieć to na uwadze.

 

Gdzie konkretnie szukać?

Co zrobić, jeśli chcemy zdecydować się na wzbogacenie swojej kuchni o lokalne produkty, ale nie wiemy, skąd czerpać wiedzę? Oprócz wspomnianej wcześniej aplikacji Pola, polecamy również zaznajomienie się z kilkoma ciekawymi stronami.

Strona Produkty tradycyjne w sposób usystematyzowany (z podziałem na grupy produktów) przedstawia, jakie firmy gwarantują nam wybór regionalnych przysmaków.

Warto też zerknąć na stronę Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego  , gdzie zasięgniemy informacji nie tylko o lokalnych dobrach, ale pozwoli nam ona ponadto na bieżąco śledzić ciekawe aktualności w tym temacie (np. informacje o konferencjach czy ciekawych projektach).

Polecamy także stronę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Stworzono tam bardzo obrazową klasyfikację produktów lokalnych z podziałem na rodzaj i region. 

Z pewnością dobrze jest też zainteresować się stronami podejmującymi tematykę produktów konkretnego terytorium jak np.  Perły Mazowsza.

 

 

A czy Wy staracie się zwracać uwagę na to, by sięgać po lokalne produkty? Zachęcamy do udziału w naszej dyskusji na Facebooku!

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności