NIE TAKI TŁUSTY... CZWARTEK - ODCHUDZONE PRZEPISY


Tłusty czwartek to dzień, kiedy zdarza nam się grubo przesadzić. I to dosłownie. A gdyby tak sięgnąć po fit pączki lub fit faworki? Chodzą legendy, że one naprawdę istnieją! Dziś odkrywamy tajemnice przygotowania tych niezwykłych przekąsek. Poczuj się jak pączek w maśle i delektuj się tłustym czwartkiem, nie czując gorzkiego smaku wyrzutów sumienia!



FIT PĄCZKI

Przepis na 10 sztuk

Składniki

  • Szklanka mąki pszennej 120g
  • Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 130g
  • 25 g drożdży
  • Pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu
  • Jajko rozmiar L
  • Łyżeczka cukru 5 g
  • 50 g gotowego budyniu (na mleku 0,5%, z ksylitolem) 
  • Aromat (np. waniliowy)

 

Przygotowanie:

Budyń ugotuj wg z instrukcji na opakowaniu. Dodaj do niego ksylitol i mleko. Następnie podgrzej mleko, połącz z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Odstaw na 15 minut, żeby wyrosło. Po tym czasie dodaj jajko i zmiksuj na piankę. Wsyp mąkę i wyrób ciasto.  Dodaj aromat oraz ksylitol. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu. Po mniej więcej godzinie powinno podwoić swoją objętość. Następnie wysyp trochę mąki, połóż na niej wyrośnięte ciasto. Delikatnie rozwałkuj je na grubość 2 cm i wycinaj kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałóż łyżeczkę budyniu. Sklejaj końce, tak żeby powstała kula. Wg przepisu z przygotowanego ciasta powinno wyjść 10 pączków. Gotowe pączki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na kolejną godzinę. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.

FIT DONUTY CZEKOLADOWE

Składniki:

  • 4 łyżki mąki przennej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 250 g tofu
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 łyżki siemienia lnianego + 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki karobu 
  • 4 łyżki syropu klonowego/melasy z karobu/miodu
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego + 5 łyżek kakao + łyżeczka ksylitolu

Zmiksuj kostkę tofu. Zalej siemię lniane ciepłą wodą. Poczekaj aż spęcznieje i wymieszaj je w misce z mąką orkiszową i owsianą, płatkami owsianymi, bananami, karobem i syropu klonowego. Jak uzyskasz jednolitą masę, to przelej ją do 3/4 wysokości foremek. Wymieszaj olej kokosowy z kakao i ksylitolem i taką polewę nałóż na ciasto każdego z pączków. Następnie piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. 

 

FIT FAWORKI

Składniki:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista lubella 200 g (200 ml)
  • Cukier wanilinowy 4 g (1 łyżeczka)
  • Sól biała1 g (1 szczypta)
  • Żółtko jaja kurzego 40 g (2 szt)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu
  • Ksylitol - 2 łyżeczki 

 

Do miski wbij 2 żółtka, 100g jogurtu naturalnego, łyżeczkę cukru wanilinowego i szczyptę soli. Zmiksuj wszystko na puszystą masę. Dodaj 200g mąki i wyrób ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. Jeśli by się kleiło, dosyp odrobinę mąki. Z ciasta uformuj kulę i uderz nią o stół kilkanaście razy (przez przynajmniej kilka minut). Powoduje to, że ciasto staje się elastyczne i mniej klejące. Następnie gotowe ciasto odłóż na 10 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość ok. 2-3mm, i pokrój na 1,5cm paski o długości około 10cm. W środku zrób nacięcie i przewlecz jeden koniec przez dziurkę. Przygotowane faworki wyłóż na blasze, na papierze do pieczenia. Piecz w temperaturze 180st. na termoobiegu przez 10 minut. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem przygotowanym z ksylitolu (możesz go przygotować np. w mlynku do kawy). 

 

 

Życzymy smacznego!

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności