NIE TAKI TŁUSTY... CZWARTEK - ODCHUDZONE PRZEPISY
Tłusty czwartek to dzień, kiedy zdarza nam się grubo przesadzić. I to dosłownie. A gdyby tak sięgnąć po fit pączki lub fit faworki? Chodzą legendy, że one naprawdę istnieją! Dziś odkrywamy tajemnice przygotowania tych niezwykłych przekąsek. Poczuj się jak pączek w maśle i delektuj się tłustym czwartkiem, nie czując gorzkiego smaku wyrzutów sumienia!
FIT PĄCZKI
Przepis na 10 sztuk
Składniki
- Szklanka mąki pszennej 120g
- Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 130g
- 25 g drożdży
- Pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu
- Jajko rozmiar L
- Łyżeczka cukru 5 g
- 50 g gotowego budyniu (na mleku 0,5%, z ksylitolem)
- Aromat (np. waniliowy)
Przygotowanie:
Budyń ugotuj wg z instrukcji na opakowaniu. Dodaj do niego ksylitol i mleko. Następnie podgrzej mleko, połącz z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Odstaw na 15 minut, żeby wyrosło. Po tym czasie dodaj jajko i zmiksuj na piankę. Wsyp mąkę i wyrób ciasto. Dodaj aromat oraz ksylitol. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu. Po mniej więcej godzinie powinno podwoić swoją objętość. Następnie wysyp trochę mąki, połóż na niej wyrośnięte ciasto. Delikatnie rozwałkuj je na grubość 2 cm i wycinaj kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałóż łyżeczkę budyniu. Sklejaj końce, tak żeby powstała kula. Wg przepisu z przygotowanego ciasta powinno wyjść 10 pączków. Gotowe pączki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na kolejną godzinę. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
FIT DONUTY CZEKOLADOWE
Składniki:
- 4 łyżki mąki przennej pełnoziarnistej
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 250 g tofu
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 2 łyżki siemienia lnianego + 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1/3 szklanki karobu
- 4 łyżki syropu klonowego/melasy z karobu/miodu
- 1/3 szklanki oleju kokosowego + 5 łyżek kakao + łyżeczka ksylitolu
Zmiksuj kostkę tofu. Zalej siemię lniane ciepłą wodą. Poczekaj aż spęcznieje i wymieszaj je w misce z mąką orkiszową i owsianą, płatkami owsianymi, bananami, karobem i syropu klonowego. Jak uzyskasz jednolitą masę, to przelej ją do 3/4 wysokości foremek. Wymieszaj olej kokosowy z kakao i ksylitolem i taką polewę nałóż na ciasto każdego z pączków. Następnie piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
FIT FAWORKI
Składniki:
- Mąka pszenna pełnoziarnista lubella 200 g (200 ml)
- Cukier wanilinowy 4 g (1 łyżeczka)
- Sól biała1 g (1 szczypta)
- Żółtko jaja kurzego 40 g (2 szt)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu
- Ksylitol - 2 łyżeczki
Do miski wbij 2 żółtka, 100g jogurtu naturalnego, łyżeczkę cukru wanilinowego i szczyptę soli. Zmiksuj wszystko na puszystą masę. Dodaj 200g mąki i wyrób ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. Jeśli by się kleiło, dosyp odrobinę mąki. Z ciasta uformuj kulę i uderz nią o stół kilkanaście razy (przez przynajmniej kilka minut). Powoduje to, że ciasto staje się elastyczne i mniej klejące. Następnie gotowe ciasto odłóż na 10 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość ok. 2-3mm, i pokrój na 1,5cm paski o długości około 10cm. W środku zrób nacięcie i przewlecz jeden koniec przez dziurkę. Przygotowane faworki wyłóż na blasze, na papierze do pieczenia. Piecz w temperaturze 180st. na termoobiegu przez 10 minut. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem przygotowanym z ksylitolu (możesz go przygotować np. w mlynku do kawy).
Życzymy smacznego!
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone