KASZA KASZY NIERÓWNA


Z najnowszych statystyk wynika, że z roku na rok spożywamy coraz więcej kasz. I nie są tylko dodatkiem do obiadu, ale również chętniej przygotowujemy z nich zdrowe i pożywne sałatki oraz desery. Czy ta zmiana wyjdzie nam na dobre? W dzisiejszym artykule przeczytacie o właściwościach zdrowotnych kasz - zarówno tych drobno jak i gruboziarnistych. Odkryjcie razem z nami świat zdrowych zbóż.



Kasza gruboziarnista, a drobnoziarnista

Czy wiesz, że aż 80% Polaków wybiera kaszę podczas zakupów? Jest prosta do przygotowania, ma długą datę ważności i wysoką wartość odżywczą. Coraz częściej konsumowana jest przez wegetarian i osoby na diecie bezglutenowej ze względu na smak i urozmaicenie posiłków. Do najbardziej popularnych zalicza się kaszę gryczaną, jęczmienną i mannę.

Kasze gruboziarniste uznaje się za najzdrowsze. Mają one więcej witamin oraz składników mineralnych, niż kasze drobnoziarniste.  Zawierają w swoim składzie węglowodany złożone, które powodują uczucie sytości oraz błonnik, który obniża cholesterol. Polecane są osobom cierpiącym na zaparcia. Pisząc o kaszach warto wspomnieć o właściwościach tych najpopularniejszych. 

Kasza jęczmienna- jest dobrym źródłem błonnika, manganu, fosforu, selenu i miedzi. Najczęściej jest stosowana do dań jednogarnkowych: gulaszu, zup czy faszerowanych warzyw.

 

Kasza gryczana- najpopularniejsza to ta prażona o intensywnym aromacie i smaku. Coraz częściej wybierana przez osoby chorujące na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Oprócz swoich prozdrowotnych właściwości jest jednym  z najlepszych naturalnych źródeł rutyny, która wykazuje działanie przeciwzapalne. Dodatkowo badania udowodniły, że wyższe spożycie gryki jest związane z niższym poziomem cholesterolu całkowitego. 

Najczęściej wybierane dania z kaszą gryczaną to: pierogi, wegetariańskie gołąbki lub kasza z sosem. Kasza gryczana z pulpetami pieczarkowymi

Kasza jaglana- cieszy się dużą popularnością, najchętniej spożywana jest  na śniadanie lub jako dodatek do deserów. Jest lekkostrawna, wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Cenne źródło witamin z grupy B.

Kasze drobnoziarniste- są lekkostrawne, które zaleca się głównie osobom na ścisłych dietach oraz tych z chorobami układu pokarmowego. W diecie dla najmłodszych również powinny występować kasze drobnoziarniste, szczególnie takie jak manna, kuskus i owsiana.

Różnorodność kasz sprawia, że można z nich stworzyć pyszne, aromatyczne dania na słodko lub na słono. Dostarczając do organizmu cenne witaminy, składniki mineralne, pełnowartościowe białko i węglowodany złożone.

Inspiracją na dania z kaszą mogą być poniższe przepisy:

Kasza jaglana z gruszką

Zupa z porem i kaszą kuskus

Kasza gryczana z brokułem na mleku kokosowym

Kasza manna z malinami

 

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności