To już 41. szablon w programie DietetykPro! Dieta łatwostrawna niskotłuszczowa
Dieta łatwostrawna niskotłuszczowa jest modyfikacją klasycznej diety łatwostrawnej, a ograniczenie tłuszczu jest konieczne ze względu na upośledzenie jego trawienia i wchłaniania.
Kiedy stosuje się dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczów?
- w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki lub zapaleniu wątroby,
- w przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych,
- w okresie zaostrzenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
Główne zasady
- Zaleca się ograniczenie zwłaszcza tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz włączenie niewielkiej ilości tłuszczów roślinnych.
- Zaleca się, aby temperatura posiłków była umiarkowana. Potrawy nie mogą być gorące, ani zbyt zimne.
- Należy ograniczyć podaż błonnika i produktów nadmiernie wzdymających.
- Powinno się ograniczyć smażenie, a wskazane techniki kulinarne to: gotowanie w wodzie, na parze, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w pergaminie.
Wszystkie szablony w programie DietetykPro możesz dowolnie edytować!
Nie korzystasz z programu DietetykPro? Nie zwlekaj i dołącz do PROfesjonalistów
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone