To już 41. szablon w programie DietetykPro! Dieta łatwostrawna niskotłuszczowa


Dieta łatwostrawna niskotłuszczowa jest modyfikacją klasycznej diety łatwostrawnej, a ograniczenie tłuszczu jest konieczne ze względu na upośledzenie jego trawienia i wchłaniania.



Kiedy stosuje się dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczów?



  • w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki lub zapaleniu wątroby,
  • w przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych,
  • w okresie zaostrzenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.


Główne zasady



  1. Zaleca się ograniczenie zwłaszcza tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz włączenie niewielkiej ilości tłuszczów roślinnych.
  2. Zaleca się, aby temperatura posiłków była umiarkowana. Potrawy nie mogą być gorące, ani zbyt zimne.
  3. Należy ograniczyć podaż błonnika i produktów nadmiernie wzdymających.
  4. Powinno się ograniczyć smażenie, a wskazane techniki kulinarne to: gotowanie w wodzie, na parze, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w pergaminie.


Wszystkie szablony w programie DietetykPro możesz dowolnie edytować!

Nie korzystasz z programu DietetykPro? Nie zwlekaj i dołącz do PROfesjonalistów

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności