JUŻ SĄ! NOWE ŚWIĄTECZNE POTRAWY W PROGRAMIE DIETETYKPRO


Skorzystajcie z nowych potraw i wprowadźcie do jadłospisów swoich podopiecznych świąteczny klimat!

W programie DietetykPro pojawiło się 20 nowych przepisów na wigilię i święta. Od barszczu po wegański bigos.



Spis wszystkich nowych potraw



  1. Karp po żydowsku
  2. Karp pieczony
  3. Barszcz wigilijny
  4. Wigilijna zupa grzybowa
  5. Gołąbki z kaszą i grzybami
  6. Kulebiak
  7. Paszteciki z pieczarkami
  8. Lżejszy śledź pod pierzynką
  9. Wegański bigos
  10. Wegański pasztet z suszoną śliwką
  11. Zapiekana owsianka makowa
  12. Piernikowa gorąca czekolada bez cukru
  13. Kasza jaglana z suszonymi śliwkami
  14. Suszone śliwki w czekoladzie
  15. Keks świąteczny z otrębami
  16. Pierogi z makiem
  17. Kapusta z grochem
  18. Kompot z jabłek z goździkami
  19. Korzenne boczniaki
  20. Tarta z kapustą i grzybami


CO KRYJĄ W SOBIE SKŁADNIKI ŚWIĄTECZNYCH DAŃ



Suszone śliwki 

Usprawniają pracę układu pokarmowego, chronią przed chorobami i obniżają poziom cholesterolu. Ze względu na wysoką zawartość błonnika suszone śliwki są polecane na zaparcia. Należy jednak pamiętać, że jak każdy suszony owoc, jest to produkt wysokokaloryczny.

Kiszona kapusta

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna i ma wiele cennych właściwości. Zalecana szczególnie w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Niestety ma wysoką zawartość sodu i nie jest polecana osobom chorującym na nadciśnienie.

Mak

Ziarna maku są bogate w korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto zwrócić na nie uwagę szczególnie na diecie wegańskiej, ponieważ zawierają duże ilości wapnia. Mak powinniśmy spożywać w postaci świeżo zmielonej, ponieważ to właśnie wtedy dostępność składników odżywczych z ziaren jest najlepsza.

Karp

Zawartość tłuszczu, jak i korzystnych kwasów Omega-3 jest niższa, niż w przypadku tłustych ryb morskich. Należy zwrócić uwagę na jakość kupowanej ryby, ponieważ tanie karpie często karmione są mieszanką niskiej jakości. Należy kupować je ze sprawdzonego źródła, ponieważ w przypadku karpia istnieje ryzyko kupna ryby o wysokim stężeniu rtęci. Z tego powodu nie jest to ryba zalecana ciężarnym.

Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności