30 NOWYCH PRZEPISÓW W PROGRAMIE DIETETYKPRO - DIETA LOW FODMAP
Dieta Low FODMAP nie należy do najprostszych. Ogólne zalecenia to jedno, ale szczególnie istotne jest indywidualne podejście i dostosowanie posiłków do pacjenta.
Wyróżniamy 3 etapy diet FODMAP
1) Ograniczenie lub wyeliminowanie produktów o wysokiej zawartości FODMAP.
2) Ponowne wprowadzanie produktów i obserwacja odpowiedzi organizmu.
3) Personalizacja diety i utrzymanie jej na dłużej.
Spis nowych potraw
1. Pulpety z sosem warzywnym i kaszą gryczaną
2. Dorsz z marchewką, cukinią i ryżem
3. Zupa z jarmużu z cukinią i grzankami
4. Krewetki z makaronem ryżowym i papryką
5. Jajecznica z bezglutenowymi tostami z mozzarellą
6. Owsianka z grejpfrutem i orzechami włoskimi
7. Klopsiki z dorsza w pomidorach
8. Jaglanka z kiwi i pestkami dyni
9. Komosa ryżowa z kurczakiem i pomidorem
10. Gryczana kanapka z szynką i warzywami
11. Smoothie pina colada
12. Jajka sadzone na jarmużu z pomidorkami
13. Udka pieczone z dynią i ziemniakami
14. Bezglutenowe gofry z jogurtem kokosowym i owocami
15. Komosa z jogurtem i borówkami
16. Ciastka gryczano-owsiane
17. Omlet dyniowy z masłem orzechowym
18. Musli Low FODMAP z jogurtem
19. Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
20. Wegański zielony omlet na słodko
21. Muffiny jajeczne ze szczypiorkiem i papryką
22. Kurczak pieczony z ziemniakami, marchewką i pietruszką
23. Tarta jaglana ze szpinakiem
24. Bezglutenowe ciasto dyniowe
25. Schab pieczony w pomidorach z kaszą jaglaną
26. Pasta z pieczonego łososia z jajkami
27. Gryczanka z musem borówkowym
28. Pstrąg pieczony z cukinią i papryką
29. Pieczona pietruszka z parmezanem
30. Dynia zapiekana z cukinią i fetą
Tolerancja poszczególnych produktów jest indywidualna u każdego pacjenta, dlatego przepisy stanowią jedynie propozycje zdrowych posiłków i wymagają weryfikacji dietetyka.
Copyright 2024 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone