AKTUALIZACJA W PROGRAMIE DIETETYKPRO - NOWE NORMY ZYWIENIOWE 2024!


Pod koniec grudnia eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny (NIZP PZH-PIB) ogłosili nową edycję Norm Żywienia dla populacji Polski. W odpowiedzi na te zmiany, program DietetykPro przeszedł istotną aktualizację, aby zapewnić dietetykom narzędzie zgodne z najnowszymi zaleceniami i standardami.

Nowe normy żywieniowe wprowadziły szereg modyfikacji, które obejmują zarówno zmiany wyliczenia zapotrzebowania energetycznego, jak i zmiany w wartościach odżywczych dla różnych grup wiekowych i fizjologicznych. Program DietetykPro, dostosowując się do tych wytycznych, zaktualizował swoją bazę danych oraz metody obliczeń, aby wspierać dietetyków w codziennej pracy. 

Poniżej przedstawiamy szczegółowe informacje na temat najważniejszych zmian, które sprawiają, że Program DietetykPro wciąż pozostaje liderem wśród programów dietetycznych.



Zmiany w obliczaniu zapotrzebowania energetycznego dla kobiet w ciąży i karmiących



Jedną z większych zmian jest zmiana dotyczą norm EER dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. W przypadku zapotrzebowania na energię, w pierwszym trymestrze wartość spadła z 85 kcal do 70 kcal, w drugim trymestrze z 285 kcal do 260 kcal, a w trzecim trymestrze wzrosła z 475 kcal do 500 kcal. Dla kobiet karmiących piersią dodatkowe zapotrzebowanie na energię zmniejszyło się z 505 kcal do 500 kcal. 

Nowe wartości energetyczne dla kobiet w ciąży wyliczamy poprzez dodanie do CPM dodatkowych kalorii w zależności od trymestru:

  • I trymestr: 70 kcal,
  • II trymestr: 260 kcal,
  • III trymestr: 500 kcal.

Z kolei w przypadku kobiet karmiących, do zapotrzebowania energetycznego w okresie do szóstego miesiąca laktacji dodawane jest 500 kcal.

Na szczęście nie musisz tego obliczać samodzielnie. W programie DietetykPro wartości te są automatycznie uwzględniane po wybraniu odpowiedniego stanu fizjologicznego pacjentki w zakładce „Wywiad”.



Zmiana procentowego rozkładu makroskładników w jadłospisach



Program DietetykPro uwzględnia nowe wytyczne dotyczące udziału tłuszczów w diecie. W nowych wytycznych, zakres zalecanego udziału tłuszczów w diecie został poszerzony – zamiast wcześniejszych 20-35%, obecnie tłuszcze stanowią 30-40% całkowitej kaloryczności diety. Tylko w przypadku osób o niskiej aktywności fizycznej, zalecany udział tłuszczów pozostaje w granicach 20-30%.

Podczas tworzenia nowego jadłospisu, domyślna wartość dla tłuszczów została zmieniona z 25% na 35% całkowitej kaloryczności diety. To dostosowanie odpowiada nowym rekomendacjom dotyczącym odpowiedniego podziału makroskładników, a użytkownicy wciąż mają możliwość ręcznego modyfikowania tych wartości w razie potrzeby. 

Dzięki tym modyfikacjom, program jeszcze skuteczniej wspiera dietetyków w tworzeniu odpowiednich i zgodnych z normami diet.



Zmiana normy dla jodu w diecie niemowląt



Zgodnie z najnowszymi wytycznymi, wprowadzono korektę minimalnej wartości zapotrzebowania na jod u niemowląt. W przypadku dzieci w wieku od 6 do 11 miesięcy, nowa norma została obniżona do 70 µg, co stanowi dostosowanie do zaleceń EFSA oraz innych krajów europejskich. Wartość ta została zredukowana z dotychczasowych 110 µg, aby lepiej odzwierciedlać aktualne badania i potrzeby żywieniowe najmłodszych.

Pojawienie się w programie 3 nowych składników odżywczych



W programie DietetykPro wprowadzono kilka kluczowych zmian, które uwzględniają nowości w normach żywieniowych. Dodano trzy nowe składniki odżywcze:

  • biotynę,
  • molibden,
  • selen.

W programie DietetykPro uwzględniono molibden, z zalecaną wartością AI dla dorosłych wynoszącą 65 μg dziennie. Źródłami tego składnika odżywczego są między innymi rośliny strączkowe, podroby, szparagi oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Zazwyczaj dostarczamy go wystarczająco w ramach codziennej diety.

W przypadku biotyny podczas aktualizacji zaszły istotne zmiany w normach, które obejmują niemal wszystkie grupy wiekowe. Wartości te zostały dostosowane do zaleceń EFSA, a najważniejsze zmiany dotyczą dzieci, szczególnie w wieku 1-3 lata, gdzie AI wzrasta z 8 µg/dobę na 20 µg/dobę. Zmiany te obejmują również dorosłych, zarówno mężczyzn, jak i kobiet, gdzie norma została podniesiona z 30 do 40 µg/dobę.

Selen również został uwzględniony w programie, a jego normy zostały dostosowane do wytycznych dla różnych grup, w tym kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Nowości te są teraz dostępne w programie, dzięki czemu użytkownicy mogą z łatwością dostosować swoje jadłospisy do najnowszych norm żywieniowych.




Podsumowując program DietetykPro przeszedł dużą aktualizację, która dostosowuje go do najnowszych norm żywieniowych. Zmieniono m.in. sposób obliczania zapotrzebowania energetycznego dla kobiet w ciąży i karmiących, a także zwiększono domyślny udział tłuszczów w jadłospisach do 35%. Wprowadzono nowe składniki odżywcze, takie jak biotyna, molibden i selen, zaktualizowano normy dla jodu u dzieci oraz dostosowano wartości referencyjne do zaleceń EFSA. Zmiany te ułatwiają dietetykom dopasowanie diety do najnowszych wytycznych. 

Nie korzystasz jeszcze z programu DietetykPro?

Nie zwlekaj i dołącz do PROfesjonalistów! Przetestuj bezpłatnie pełną wersję PREMIUM PRO na 7 dni.


Copyright 2025 Dietetykpro - wszelkie prawa zastrzeżone

Code & Design by

Strona wykorzystuje cookie

Strona dietetykpro.pl korzysta z ciasteczek w celu realizacji usług oraz dopasowania komunikacji do zainteresowań użytkownika. Korzystając z niej akceptujesz Politykę Prywatności