DIETA WARZYWNO-OWOCOWA

Dr nauk medycznych Ewa Dąbrowska to wieloletni pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku. W latach 90tych dr Dąbrowska zwróciła szczególną uwagę na rolę żywienia w leczeniu chorób cywilizacyjnych. Efektem przeprowadzonych badań jest nowatorska dieta warzywno-owocowa, która odtruwa organizm oraz wzmacnia własne mechanizmy obronne.

Dr Ewa Dąbrowska jest autorką wybitnych książek dotyczących prawidłowego odżywiania - „ Dieta warzywno–owocowa a harmonia ciała”, „Dieta warzywno–owocowa a harmonia ducha”, „Przywracać zdrowie żywieniem” oraz „ Ciało i ducha ratować żywieniem”.

Okresowa kuracja warzywno-owocowa, która może trwać od kilku dni do kilku tygodni, ma charakter głodówki leczniczej, która w oparciu o wyselekcjonowane warzywa i owoce dostarcza do organizmu cenne enzymy, mikroelementy oraz witaminy. Dr Dąbrowska zaleca, aby po zakończonej diecie, na stałe wprowadzić do swojego menu posiłki bogate w warzywa i owoce, ziarna oraz rośliny strączkowe.

 

ZALETY

Dieta owocowo-warzywna przede wszystkim oczyszcza organizm z toksyn i złogów. Jej największa zaletą jest brak odczuwalnego głodu w trakcie trwania kuracji. Pacjent do woli może spożywać warzywa nisko skrobiowe korzeniowe, cebulowe, kapustne, psiankowate, liściaste. Jednocześnie może jeść niskocukrowe jabłka, grejpfruty czy cytryny. Produkty mogą być spożywane na surowo, w postaci surówek, zup, można je gotować, dusić oraz piec z dodatkiem aromatycznych ziół. Dr Ewa Dąbrowska w swojej opracowanej diecie poleca również picie soków z zielonych pędów roślinnych. Stanowią one źródło cennego chlorofilu, bioaktywnych składników, które odtruwają organizm, oczyszczają, alkalizują, ułatwiają trawienie, dodają energii, witamin oraz minerałów w najlepszej i naturalnej postaci.

Dieta warzywno-owocowa skutecznie leczy choroby cywilizacyjne takie jak: nadciśnienie,miażdżyca, otyłość, nowotwory, które wynikają między innymi z jedzenia przetworzonej żywności. W czasie trwania diety organizm uruchamia trawienie endogenne, czyli wewnętrzne. W sposób hierarchiczny najpierw trawiona jest nadmierna tkanka tłuszczowa, kolejno zniszczone tkanki, dzięki czemu organizm bardzo szybko się regeneruje, a problemy zdrowotne zostają wyeliminowane. Dieta dr Dąbrowskiej to źródło cennych i jakże niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu przeciwutleniaczy. Inną zaletą tej kuracji jest łatwo dostępność oraz różnorodność produktów.

 

WADY

Największą wadą diety owocowo-warzywnej jest restrykcyjność, która może wywoływać mocne osłabienie organizmu przy dość niskiej kaloryczności – do 800 kcal na dzień. Ponadto w pierwszych dniach może pojawić się silna biegunka, stany podgorączkowe i uciążliwe bóle głowy oraz brzucha. Sama autorka na oficjalnej stronie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności za powikłania wynikające ze stosowania diety bez odpowiedniego nadzoru lekarza. Diety nie wolno stosować dłużej niż 6 tygodni. 

 

DIETA WARZYWNO-OWOCOWA, powrót do listy diet - Dietetyk ProPowrót do listy diet