Ok, zamknij

Bakłażan faszerowany mięsem i serem

Składniki

480g Bakłażan

2g Bazylia, suszona

105g Cebula

2g Curry, w proszku

15g Czosnek

250g Indyk, mięso mielone smażone 15 % tłuszczu

400g Jogurt 0% naturalny SM Mlekovita

90g Ogórek

20ml Olej rzepakowy

2g Papryka, w proszku

1g Pieprz czarny

170g Pomidor

120g Ser żółty gouda Tesco

5g Sól biała

czas przygotowania

Czas przygotowania:
45 minut

trudność

Trudność:
Średnia

ilość porcji

Ilość porcji:
4

Sposób przygotowania:

Bakłażany dokładnie umyć i odciąć szypułki. Następnie przekroić je w pół, po czym wydrążyć z nich środki za pomocą łyżki. Bakłażany posolić i odstawić na chwilę, by puściły soki. W międzyczasie smażyć mięso mielone na patelni, pokroić drobno czosnek i cebulę, które należy dodać do usmażonego, przyprawionego papryką i curry mięsa. Bakłażany osuszyć ręcznikiem papierowym. Sos zrobić z jogurtu naturalnego, czosnku, bazylii i startego na tarce ogórka. Mieszać wszystko razem. Bakłażany wypełnić farszem mięsnym, pokryć je plastrami sera, pomidora oraz liśćmi bazylii i ułożyć na blasze do pieczenia. Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 160 stopni C. Czas pieczenia wynosi 25 min. Przed podaniem polać sosem jogurtowym.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (4 porcje):

Wartość energetyczna 1600 kcal

Wartość energetyczna 6672.00 kJ

Białko ogółem 114.00 g

Tłuszcz 98.28 g

Węglowodany ogółem 73.88 g

Błonnik pokarmowy 19.68 g

Cholesterol 350.20 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 408 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 1692.00 kJ

Odpadki 148.56 %

Woda 988.12 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 9.88 g

Białko zwierzęce 27.60 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 35.08 g

Popiół 18.88 g

Sód 3278.68 mg

Sól 4.96 g

Potas 3167.44 mg

Wapń 1304.28 mg

Fosfor 1550.24 mg

Magnez 256.04 mg

Żelazo 13.20 mg

Cynk 16.28 mg

Miedź 1.04 mg

Mangan 1.52 mg

Jod 168.24 μg

Witamina A 711.80 μg

Retinol 376.72 μg

β-karoten 2237.72 μg

Witamina D 0.80 μg

Witamina E 9.68 mg

Tiamina 0.84 mg

Ryboflawina 0.96 mg

Niacyna 24.84 mg

Witamina B6 2.12 mg

Foliany 210.76 μg

Witamina B12 6.04 μg

Witamina C 66.92 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.04 g

C 12:0 0.08 g

C 14:0 0.44 g

C 15:0 0.08 g

C 16:0 8.80 g

C 17:0 0.12 g

C 18:0 3.52 g

C 20:0 0.12 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 29.68 g

C 14:1 0.08 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 1.20 g

C 17:1 0.08 g

C 18:1 25.44 g

C 20:1 0.40 g

C 22:1 0.16 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 36.84 g

C 18:2 14.64 g

C 18:3 1.76 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.04 g

C 20:4 0.36 g

C 20:5 0.04 g

C 22:5 0.04 g

C 22:6 0.04 g

n-3 ogółem 1.72

n-6 ogółem 4.12

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 18.36 g

Izoleucyna 1899.56 mg

Leucyna 3323.92 mg

Lizyna 2981.84 mg

Metionina 910.00 mg

Cystyna 278.96 mg

Fenyloalanina 2068.72 mg

Tyrozyna 2092.92 mg

Treonina 1594.40 mg

Tryptofan 606.64 mg

Walina 2607.44 mg

Arginina 1875.44 mg

Histydyna 1122.44 mg

Alanina 1459.96 mg

Kwas asparaginowy 3694.56 mg

Kwas glutaminowy 9810.44 mg

Glicyna 1029.16 mg

Prolina 3802.20 mg

Seryna 2247.72 mg

Glukoza 10.84 g

Fruktoza 10.80 g

Sacharoza 2.88 g

Laktoza 0.12 g

Skrobia 3.56 g