BAKŁAŻAN FASZEROWANY MIĘSEM I SEREM

Pyszne danie dla całej rodziny zawierające wiele cennych składników odżywczych i witamin.

Przepis dietetyczny BAKŁAŻAN FASZEROWANY MIĘSEM I SEREM - Diety
Składniki:
  • 480 g Bakłażan
  • 105 g Cebula
  • 15 g Czosnek
  • 250 g Indyk, mięso mielone
  • 400 g Jogurt naturalny 0%
  • 90 g Ogórek
  • 20 ml Olej rzepakowy, uniwersalny
  • 170 g Pomidor
  • 2 g Przyprawy - bazylia, suszona
  • 2 g Przyprawy - curry, proszek
  • 2 g Przyprawy - papryka, suszona
  • 1 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony
  • 120 g Ser żółty gouda Tesco
  • 5 g Sól biała

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Bakłażany dokładnie myjemy i odcinamy szypułki. Następnie przekrawamy w pół, po czym wydrążamy z nich środki za pomocą łyżki. Bakłażany solimy i odstawiamy na chwilę by puściły soki. W międzyczasie smażymy mięso mielone na patelni, kroimy drobno czosnek i cebulę, które dodajemy do usmażonego, przyprawionego papryką i curry mięsa. Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym. Sos robimy z jogurtu naturalnego, 1 ząbka czosnku, bazylii i startego na tarce ogórka. Mieszamy wszystko razem. Bakłażany wypełniamy farszem mięsnym, pokrywamy je plastrami sera, pomidora oraz liśćmi bazylii i układamy na blasze do pieczenia. Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 160 stopni Celsjusza. Czas pieczenia wynosi 25 min. Przed podaniem polać sosem jogurtowym.

Czas przygotowania

45 minut

Trudność

średnia
4
Ilość os. / porcji

Wartości odżywcze (4 porcje)

Energia (kcal) 1196 kcal
Energia (kj) 4997.00 kj
Białko 107.22 g
Tłuszcz 56.21 g
Węglowodany ogółem 82.18 g
Błonnik pokarmowy 19.39 g
Cholesterol 230.20 mg
Odpadki w produkcie rynkowym 158.55 %
Woda 1043.35 g
Białko zwierzęce 75.60 g
Białko roślinne 9.87 g
Sacharoza 3.39 g
Laktoza 0.12 g
Skrobia 3.54 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 19.55 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 22.46 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 8.35 g
Izoleucyna 3939.20 mg
Leucyna 6483.65 mg
Lizyna 7476.15 mg
Metionina 2070.65 mg
Cystyna 548.30 mg
Fenyloalanina 3628.70 mg
Tyrozyna 3468.15 mg
Treonina 3808.95 mg
Tryptofan 1160.90 mg
Walina 4726.95 mg
Arginina 4615.80 mg
Histydyna 2320.55 mg
Alanina 4103.50 mg
Kwas asparaginowy 7918.30 mg
Kwas glutaminowy 17095.20 mg
Glicyna 3068.30 mg
Prolina 5579.30 mg
Seryna 4085.00 mg
Popiół 21.21 g
Sód 4594.89 mg
Potas 3469.04 mg
Wapń 1184.68 mg
Fosfor 1412.46 mg
Magnez 260.61 mg
Żelazo 9.26 mg
Cynk 11.18 mg
Miedź 0.64 mg
Mangan 0.98 mg
Jod 168.23 μg
Witamina A 606.50 μg
Retinol 321.70 μg
Beta-karoten 2382.26 μg
Witamina D 0.49 μg
Witamina E 9.40 mg
Tiamina 0.76 mg
Ryboflawina 1.22 mg
Niacyna 20.85 mg
Witamina B6 2.01 mg
Foliany 245.83 μg
Witamina B12 4.17 μg
Witamina C 69.92 mg
BAKŁAŻAN FASZEROWANY MIĘSEM I SEREM, dietetyka przepisy - Powrót do listy przepisówPowrót do listy przepisów