Ok, zamknij

Cukinia faszerowana

Składniki

40g Bazylia, świeża

105g Cebula

500g Cukinia

10g Czosnek

56g Jaja kurze całe

45g Marchew

20ml Oliwa z oliwek

60g Papryka czerwona

2g Papryka, w proszku

140g Pieczarka uprawna, świeża

1g Pieprz czarny

18g Pietruszka, liście

340g Pomidor

100g Ser typu "Feta"

6g Sól biała

czas przygotowania

Czas przygotowania:
45 minut

trudność

Trudność:
Średnia

ilość porcji

Ilość porcji:
2

Sposób przygotowania:

Cukinię pokroić na pół i wybrać z niej miąższ łyżką, cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z pokrojonym czosnkiem. Pieczarki obrać oraz pokroić w plasterki. Marchewkę zetrzeć, dodać z pieczarkami do smażenia. Paprykę oraz pomidory pokroić w kostkę i dorzucić na patelnie razem z miąższem z cukinii, bazylią, serem feta, pietruszką, jajkiem. Cukinię skropić oliwą z oliwek, przyprawić. Na koniec nadziewać cukinię farszem i wstawić na blasze do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 min.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (2 porcje):

Wartość energetyczna 764 kcal

Wartość energetyczna 3180.00 kJ

Białko ogółem 42.62 g

Tłuszcz 44.58 g

Węglowodany ogółem 57.76 g

Błonnik pokarmowy 19.24 g

Cholesterol 290.60 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 752 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 3134.00 kJ

Odpadki 135.88 %

Woda 1278.36 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 42.50 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 37.32 g

Popiół 19.66 g

Sód 3617.64 mg

Sól 9.04 g

Potas 3498.82 mg

Wapń 817.96 mg

Fosfor 1045.70 mg

Magnez 265.12 mg

Żelazo 10.62 mg

Cynk 7.30 mg

Miedź 1.76 mg

Mangan 2.24 mg

Jod 165.26 μg

Witamina A 2205.52 μg

Retinol 276.20 μg

β-karoten 12422.92 μg

Witamina D 4.18 μg

Witamina E 11.58 mg

Tiamina 0.82 mg

Ryboflawina 1.96 mg

Niacyna 14.52 mg

Witamina B6 1.74 mg

Foliany 616.90 μg

Witamina B12 2.00 μg

Witamina C 266.74 mg

C 4:0 0.64 g

C 6:0 0.36 g

C 8:0 0.18 g

C 10:0 0.42 g

C 12:0 0.54 g

C 14:0 1.66 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 8.90 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 2.58 g

C 20:0 0.28 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 15.54 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.62 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 19.78 g

C 20:1 0.12 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 20.52 g

C 18:2 3.94 g

C 18:3 0.54 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.02 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.04 g

n-3 ogółem 0.44

n-6 ogółem 3.80

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 4.54 g

Izoleucyna 2040.78 mg

Leucyna 3315.80 mg

Lizyna 3175.62 mg

Metionina 1011.08 mg

Cystyna 596.84 mg

Fenyloalanina 1972.16 mg

Tyrozyna 1743.50 mg

Treonina 1592.00 mg

Tryptofan 552.50 mg

Walina 2412.18 mg

Arginina 2165.14 mg

Histydyna 1161.20 mg

Alanina 1970.60 mg

Kwas asparaginowy 4367.76 mg

Kwas glutaminowy 7811.02 mg

Glicyna 1343.98 mg

Prolina 2731.76 mg

Seryna 2266.96 mg

Glukoza 12.54 g

Fruktoza 14.00 g

Sacharoza 6.54 g

Laktoza 1.00 g

Skrobia 10.50 g