SAŁATKA Z JABŁEK, SELERA NACIOWEGO I SERA

Smaczna sałatka, szybka w przygotowaniu, idealna na popołudniową przekąskę

Przepis dietetyczny SAŁATKA Z JABŁEK, SELERA NACIOWEGO I SERA - Diety
Składniki:
  • 720 g Jabłko
  • 12 ml Ocet winny, cydrowy
  • 180 g Seler naciowy
  • 200 g Ser cheddar
  • 35 ml Sok z limonki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Obrane jabłka pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Posiekać łodygi selera i pokroić ser w drobną kostkę. Można również zetrzeć ser na tarce o grubych otworach.

Składniki wymieszać w salaterce. Oddzielnie podać winegret.

Czas przygotowania

15 minut

Trudność

łatwa
4
Ilość os. / porcji

Wartości odżywcze (4 porcje)

Energia (kcal) 1150 kcal
Energia (kj) 4813.00 kj
Białko 58.88 g
Tłuszcz 66.64 g
Węglowodany ogółem 96.81 g
Błonnik pokarmowy 17.64 g
Cholesterol 180.00 mg
Odpadki w produkcie rynkowym 230.40 %
Woda 794.70 g
Białko zwierzęce 0.00 g
Białko roślinne 4.68 g
Sacharoza 22.86 g
Laktoza 0.20 g
Skrobia 2.34 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 38.18 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 20.28 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 2.46 g
Izoleucyna 198.00 mg
Leucyna 333.00 mg
Lizyna 306.00 mg
Metionina 46.80 mg
Cystyna 57.60 mg
Fenyloalanina 120.60 mg
Tyrozyna 122.40 mg
Treonina 201.60 mg
Tryptofan 70.20 mg
Walina 234.00 mg
Arginina 169.20 mg
Histydyna 113.40 mg
Alanina 241.20 mg
Kwas asparaginowy 1152.00 mg
Kwas glutaminowy 711.00 mg
Glicyna 208.80 mg
Prolina 171.00 mg
Seryna 226.80 mg
Popiół 3.78 g
Sód 1322.95 mg
Potas 1754.96 mg
Wapń 1511.89 mg
Fosfor 1088.66 mg
Magnez 153.90 mg
Żelazo 3.88 mg
Cynk 9.56 mg
Miedź 0.44 mg
Mangan 0.83 mg
Jod 91.50 μg
Witamina A 714.80 μg
Retinol 0.00 μg
Beta-karoten 853.85 μg
Witamina D 0.52 μg
Witamina E 4.89 mg
Tiamina 0.39 mg
Ryboflawina 1.53 mg
Niacyna 2.16 mg
Witamina B6 0.42 mg
Foliany 112.55 μg
Witamina B12 2.20 μg
Witamina C 88.46 mg
SAŁATKA Z JABŁEK, SELERA NACIOWEGO I SERA, dietetyka przepisy - Powrót do listy przepisówPowrót do listy przepisów