Ok, zamknij

Zupa krem z kalarepy

Składniki

250ml Bulion warzywny

50g Cebula

40g Chleb żytni pełnoziarnisty "OSKROBA"

2g Czosnek

20g Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu Milbona

150g Kalarepa

1g Kwiat gałki muszkatołowej,mielony

5ml Oliwa z oliwek

1g Pieprz biały

8g Pietruszka, liście

1g Sól morska Sante

czas przygotowania

Czas przygotowania:
40 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
1

Sposób przygotowania:

Kalarepę obrać i pokroić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać kalarepę i dusić przez kilka min. Wlać bulion i gotować ok. 15-20 min. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Posypać natką pietruszki. Podawać z grzankami i jogurtem.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna 230 kcal

Wartość energetyczna 962.00 kJ

Białko ogółem 8.51 g

Tłuszcz 7.45 g

Węglowodany ogółem 34.19 g

Błonnik pokarmowy 8.66 g

Cholesterol 0.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 119 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 493.00 kJ

Odpadki 52.76 %

Woda 202.79 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 4.48 g

Białko zwierzęce 0.05 g

Białko roślinne 1.91 g

Węglowodany przyswajalne 10.01 g

Popiół 2.71 g

Sód 201.76 mg

Sól 0.05 g

Potas 787.16 mg

Wapń 102.53 mg

Fosfor 115.89 mg

Magnez 35.71 mg

Żelazo 2.67 mg

Cynk 0.95 mg

Miedź 0.39 mg

Mangan 0.63 mg

Jod 26.65 μg

Witamina A 123.06 μg

Retinol 0.00 μg

β-karoten 738.80 μg

Witamina D 0.00 μg

Witamina E 1.00 mg

Tiamina 0.13 mg

Ryboflawina 0.12 mg

Niacyna 0.86 mg

Witamina B6 0.29 mg

Foliany 53.06 μg

Witamina B12 0.00 μg

Witamina C 115.31 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.00 g

C 12:0 0.00 g

C 14:0 0.01 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 0.77 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 0.13 g

C 20:0 0.04 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 1.07 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.06 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 3.63 g

C 20:1 0.01 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 3.82 g

C 18:2 0.71 g

C 18:3 0.20 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 0.20

n-6 ogółem 0.67

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1.21 g

Izoleucyna 351.48 mg

Leucyna 371.94 mg

Lizyna 349.00 mg

Metionina 89.62 mg

Cystyna 84.10 mg

Fenyloalanina 255.50 mg

Tyrozyna 168.84 mg

Treonina 253.92 mg

Tryptofan 104.02 mg

Walina 261.62 mg

Arginina 581.26 mg

Histydyna 109.66 mg

Alanina 381.50 mg

Kwas asparaginowy 546.08 mg

Kwas glutaminowy 1117.58 mg

Glicyna 241.48 mg

Prolina 396.72 mg

Seryna 322.90 mg

Glukoza 3.00 g

Fruktoza 2.73 g

Sacharoza 2.89 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 20.49 g