Ok, zamknij

Chłodnik z buraka z jajkiem

Składniki

300g Burak

50g Jaja kurze całe

300ml Kefir, 2% tłuszczu

150g Ogórek

1g Pieprz czarny

100g Rzodkiewka

1g Sól morska Sante

10g Szczypiorek

czas przygotowania

Czas przygotowania:
45 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
1

Sposób przygotowania:

Buraki ugotować. Następnie buraka, ogórka i rzodkiewkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Warzywa wymieszać z kefirem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zblendować. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie ugotować jajko na twardo. Chłodnik podawać z pokrojonym jajkiem.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna 392 kcal

Wartość energetyczna 1648.00 kJ

Białko ogółem 24.41 g

Tłuszcz 11.61 g

Węglowodany ogółem 52.71 g

Błonnik pokarmowy 10.35 g

Cholesterol 204.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 389 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 1631.00 kJ

Odpadki 161.60 %

Woda 815.42 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 24.01 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 41.97 g

Popiół 6.78 g

Sód 368.40 mg

Sól 0.93 g

Potas 2094.19 mg

Wapń 521.13 mg

Fosfor 435.28 mg

Magnez 110.87 mg

Żelazo 7.83 mg

Cynk 4.11 mg

Miedź 0.62 mg

Mangan 1.73 mg

Jod 70.82 μg

Witamina A 290.97 μg

Retinol 177.00 μg

β-karoten 688.60 μg

Witamina D 0.94 μg

Witamina E 0.97 mg

Tiamina 0.25 mg

Ryboflawina 0.90 mg

Niacyna 2.10 mg

Witamina B6 0.48 mg

Foliany 361.57 μg

Witamina B12 2.30 μg

Witamina C 66.70 mg

C 4:0 0.18 g

C 6:0 0.12 g

C 8:0 0.06 g

C 10:0 0.15 g

C 12:0 0.21 g

C 14:0 0.64 g

C 15:0 0.06 g

C 16:0 2.97 g

C 17:0 0.06 g

C 18:0 0.80 g

C 20:0 0.00 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 5.25 g

C 14:1 0.09 g

C 15:1 0.03 g

C 16:1 0.25 g

C 17:1 0.06 g

C 18:1 3.68 g

C 20:1 0.00 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 4.12 g

C 18:2 0.64 g

C 18:3 0.26 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.01 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.04 g

n-3 ogółem 0.30

n-6 ogółem 0.64

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0.94 g

Izoleucyna 1274.86 mg

Leucyna 2069.44 mg

Lizyna 1875.04 mg

Metionina 665.76 mg

Cystyna 355.68 mg

Fenyloalanina 1255.26 mg

Tyrozyna 985.33 mg

Treonina 1006.24 mg

Tryptofan 295.88 mg

Walina 1387.07 mg

Arginina 1325.18 mg

Histydyna 513.99 mg

Alanina 928.76 mg

Kwas asparaginowy 2677.73 mg

Kwas glutaminowy 4406.33 mg

Glicyna 645.41 mg

Prolina 1414.23 mg

Seryna 1317.79 mg

Glukoza 2.82 g

Fruktoza 2.33 g

Sacharoza 19.77 g

Laktoza 12.30 g

Skrobia 0.55 g