Ok, zamknij

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Składniki

100g Awokado

30g Bazylia, świeża

30g Migdały

20ml Oliwa z oliwek

1g Pieprz czarny

50g Ser typu "Feta"

12ml Sok z cytryny

1g Sól biała

50g Szpinak

150g Truskawki

czas przygotowania

Czas przygotowania:
15 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
2

Sposób przygotowania:

Szpinak umyć i wysuszyć, ułożyć na dnie salaterki. Awokado obrać i pokroić w paski, truskawki podzielić na ćwiartki, a ser feta pokroić w kostkę. Produkty układać warstwowo. Najpierw szpinak, awokado, ser feta i truskawki. Migdały uprażyć na suchej patelni. Posypać nimi sałatkę. Zrobić sos. Listki bazylii zblendować z oliwą i wodą. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszać wszystko razem. Sosem polać sałatkę.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (2 porcje):

Wartość energetyczna 710 kcal

Wartość energetyczna 2936.00 kJ

Białko ogółem 19.96 g

Tłuszcz 59.86 g

Węglowodany ogółem 29.10 g

Błonnik pokarmowy 8.74 g

Cholesterol 44.50 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 704 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 2908.00 kJ

Odpadki 49.00 %

Woda 327.04 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 19.94 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 16.08 g

Popiół 8.02 g

Sód 971.68 mg

Sól 2.42 g

Potas 1296.28 mg

Wapń 477.22 mg

Fosfor 428.94 mg

Magnez 195.36 mg

Żelazo 5.64 mg

Cynk 3.14 mg

Miedź 0.88 mg

Mangan 1.66 mg

Jod 36.58 μg

Witamina A 510.72 μg

Retinol 62.50 μg

β-karoten 3160.20 μg

Witamina D 0.26 μg

Witamina E 12.50 mg

Tiamina 0.30 mg

Ryboflawina 0.72 mg

Niacyna 3.98 mg

Witamina B6 0.62 mg

Foliany 245.96 μg

Witamina B12 0.56 μg

Witamina C 149.70 mg

C 4:0 0.32 g

C 6:0 0.18 g

C 8:0 0.10 g

C 10:0 0.22 g

C 12:0 0.28 g

C 14:0 0.92 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 7.54 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 1.72 g

C 20:0 0.22 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 11.44 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.96 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 36.66 g

C 20:1 0.10 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 37.72 g

C 18:2 6.82 g

C 18:3 0.74 g

C 18:4 0.02 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 0.66

n-6 ogółem 6.78

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 7.56 g

Izoleucyna 869.46 mg

Leucyna 1519.84 mg

Lizyna 1140.24 mg

Metionina 365.16 mg

Cystyna 182.78 mg

Fenyloalanina 949.46 mg

Tyrozyna 799.24 mg

Treonina 717.44 mg

Tryptofan 282.28 mg

Walina 1102.88 mg

Arginina 1204.18 mg

Histydyna 527.00 mg

Alanina 841.66 mg

Kwas asparaginowy 2125.24 mg

Kwas glutaminowy 3872.34 mg

Glicyna 748.82 mg

Prolina 1400.04 mg

Seryna 946.00 mg

Glukoza 4.06 g

Fruktoza 4.04 g

Sacharoza 2.96 g

Laktoza 0.50 g

Skrobia 0.86 g