Ok, zamknij

Jogurt z kukurydzą i jajkiem w koszulce

Składniki

100g Jaja kurze całe

140g Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu Milbona

60g Kukurydza konserwowa Pudliszki

1g Pieprz czarny

1g Sól morska Sante

czas przygotowania

Czas przygotowania:
10 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
1

Sposób przygotowania:

Wrzuć odsączoną kukurydzę do szklanki, przykryj jogurtem wymieszanym ze skórką z połowy cytryny, szczyptą bazylii i chilli. Zagotuj wodę, posól, a jajko wbij do szklanki. Powoli wrzuć jajko ze szklanki do gotującej wody. Białko powinno się zawinąć wokół żółtka. Możesz mu pomóc łyżką. Gotuj około 4 minuty tak, aby zachować płynność żółtka.Przełóż jajko do szklanki z kukurydzą i jogurtem, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna 260 kcal

Wartość energetyczna 1084.00 kJ

Białko ogółem 20.16 g

Tłuszcz 12.49 g

Węglowodany ogółem 17.60 g

Błonnik pokarmowy 2.59 g

Cholesterol 360.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 140 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 582.00 kJ

Odpadki 13.00 %

Woda 119.40 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 12.50 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 1.26 g

Węglowodany przyswajalne 0.60 g

Popiół 1.34 g

Sód 303.20 mg

Sól 0.35 g

Potas 433.99 mg

Wapń 53.83 mg

Fosfor 252.98 mg

Magnez 28.07 mg

Żelazo 2.60 mg

Cynk 2.07 mg

Miedź 0.09 mg

Mangan 0.22 mg

Jod 32.50 μg

Witamina A 293.27 μg

Retinol 270.00 μg

β-karoten 142.10 μg

Witamina D 1.70 μg

Witamina E 1.02 mg

Tiamina 0.06 mg

Ryboflawina 0.54 mg

Niacyna 0.97 mg

Witamina B6 0.18 mg

Foliany 65.17 μg

Witamina B12 1.60 μg

Witamina C 0.60 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.00 g

C 12:0 0.00 g

C 14:0 0.02 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 2.66 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 0.32 g

C 20:0 0.00 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 3.12 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.20 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 4.13 g

C 20:1 0.00 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 4.51 g

C 18:2 0.71 g

C 18:3 0.01 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.02 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.08 g

n-3 ogółem 0.09

n-6 ogółem 0.72

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1.11 g

Izoleucyna 805.60 mg

Leucyna 1258.61 mg

Lizyna 861.00 mg

Metionina 459.80 mg

Cystyna 292.20 mg

Fenyloalanina 745.00 mg

Tyrozyna 549.00 mg

Treonina 663.20 mg

Tryptofan 198.00 mg

Walina 961.61 mg

Arginina 860.40 mg

Histydyna 347.80 mg

Alanina 865.41 mg

Kwas asparaginowy 1176.81 mg

Kwas glutaminowy 1964.21 mg

Glicyna 496.60 mg

Prolina 689.61 mg

Seryna 1041.60 mg

Glukoza 0.00 g

Fruktoza 0.00 g

Sacharoza 1.32 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 6.36 g