Ok, zamknij

Jarzynowy kurczak z ryżem

Składniki

20g Cebula

7g Czosnek

100g Kurczak brojler, pierś bez skóry surowa

45g Marchew

10ml Oliwa z oliwek

1g Pieprz czarny

80g Pietruszka, korzeń

140g Por

40g Ryż brązowy

160g Seler korzeniowy

1g Sól morska Sante

czas przygotowania

Czas przygotowania:
30 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
1

Sposób przygotowania:

Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce. Pora i cebulę pokrój, a czosnek przepuść przez praskę. Wszystkie warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Przypraw pieprzem i odrobiną soli. Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj do warzyw i duś do ich miękkości. Podawaj z ugotowanym ryżem. 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna 496 kcal

Wartość energetyczna 2067.00 kJ

Białko ogółem 32.16 g

Tłuszcz 15.26 g

Węglowodany ogółem 67.66 g

Błonnik pokarmowy 20.96 g

Cholesterol 64.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 386 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 1606.00 kJ

Odpadki 157.81 %

Woda 482.29 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 11.90 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 46.32 g

Popiół 5.85 g

Sód 401.79 mg

Sól 0.56 g

Potas 1962.49 mg

Wapń 211.90 mg

Fosfor 589.99 mg

Magnez 149.22 mg

Żelazo 4.67 mg

Cynk 3.87 mg

Miedź 0.57 mg

Mangan 2.28 mg

Jod 35.60 μg

Witamina A 974.47 μg

Retinol 11.00 μg

β-karoten 5774.20 μg

Witamina D 0.00 μg

Witamina E 4.85 mg

Tiamina 0.62 mg

Ryboflawina 0.51 mg

Niacyna 13.63 mg

Witamina B6 1.97 mg

Foliany 289.12 μg

Witamina B12 0.19 μg

Witamina C 82.30 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.02 g

C 12:0 0.00 g

C 14:0 0.02 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 1.94 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 0.39 g

C 20:0 0.07 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 2.47 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.20 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 7.75 g

C 20:1 0.15 g

C 22:1 0.03 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 8.12 g

C 18:2 1.99 g

C 18:3 0.27 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.01 g

C 20:4 0.04 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.01 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 0.27

n-6 ogółem 1.70

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2.34 g

Izoleucyna 531.99 mg

Leucyna 923.33 mg

Lizyna 549.03 mg

Metionina 251.48 mg

Cystyna 160.11 mg

Fenyloalanina 615.05 mg

Tyrozyna 361.75 mg

Treonina 499.50 mg

Tryptofan 159.82 mg

Walina 731.89 mg

Arginina 813.72 mg

Histydyna 253.40 mg

Alanina 701.86 mg

Kwas asparaginowy 1463.92 mg

Kwas glutaminowy 2124.71 mg

Glicyna 540.14 mg

Prolina 543.86 mg

Seryna 531.64 mg

Glukoza 3.61 g

Fruktoza 3.25 g

Sacharoza 9.32 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 29.25 g