Jarzynowy kurczak z ryżem
Składniki
20g Cebula
7g Czosnek
100g Kurczak brojler, pierś bez skóry surowa
45g Marchew
10ml Oliwa z oliwek
1g Pieprz czarny
80g Pietruszka, korzeń
140g Por
40g Ryż brązowy
160g Seler korzeniowy
1g Sól morska Sante

Czas przygotowania:
30 minut

Trudność:
Łatwa

Ilość porcji:
1
Sposób przygotowania:
Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce. Pora i cebulę pokrój, a czosnek przepuść przez praskę. Wszystkie warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Przypraw pieprzem i odrobiną soli. Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj do warzyw i duś do ich miękkości. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna 496 kcal
Wartość energetyczna 2067.00 kJ
Białko ogółem 32.16 g
Tłuszcz 15.26 g
Węglowodany ogółem 67.66 g
Błonnik pokarmowy 20.96 g
Cholesterol 64.00 mg
Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 386 kcal
Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 1606.00 kJ
Odpadki 157.81 %
Woda 482.29 g
Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 11.90 g
Białko zwierzęce 0.00 g
Białko roślinne 0.00 g
Węglowodany przyswajalne 46.32 g
Popiół 5.85 g
Sód 401.79 mg
Sól 0.56 g
Potas 1962.49 mg
Wapń 211.90 mg
Fosfor 589.99 mg
Magnez 149.22 mg
Żelazo 4.67 mg
Cynk 3.87 mg
Miedź 0.57 mg
Mangan 2.28 mg
Jod 35.60 μg
Witamina A 974.47 μg
Retinol 11.00 μg
β-karoten 5774.20 μg
Witamina D 0.00 μg
Witamina E 4.85 mg
Tiamina 0.62 mg
Ryboflawina 0.51 mg
Niacyna 13.63 mg
Witamina B6 1.97 mg
Foliany 289.12 μg
Witamina B12 0.19 μg
Witamina C 82.30 mg
C 4:0 0.00 g
C 6:0 0.00 g
C 8:0 0.00 g
C 10:0 0.02 g
C 12:0 0.00 g
C 14:0 0.02 g
C 15:0 0.00 g
C 16:0 1.94 g
C 17:0 0.00 g
C 18:0 0.39 g
C 20:0 0.07 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 2.47 g
C 14:1 0.00 g
C 15:1 0.00 g
C 16:1 0.20 g
C 17:1 0.00 g
C 18:1 7.75 g
C 20:1 0.15 g
C 22:1 0.03 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 8.12 g
C 18:2 1.99 g
C 18:3 0.27 g
C 18:4 0.00 g
C 20:3 0.01 g
C 20:4 0.04 g
C 20:5 0.00 g
C 22:5 0.01 g
C 22:6 0.00 g
n-3 ogółem 0.27
n-6 ogółem 1.70
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2.34 g
Izoleucyna 531.99 mg
Leucyna 923.33 mg
Lizyna 549.03 mg
Metionina 251.48 mg
Cystyna 160.11 mg
Fenyloalanina 615.05 mg
Tyrozyna 361.75 mg
Treonina 499.50 mg
Tryptofan 159.82 mg
Walina 731.89 mg
Arginina 813.72 mg
Histydyna 253.40 mg
Alanina 701.86 mg
Kwas asparaginowy 1463.92 mg
Kwas glutaminowy 2124.71 mg
Glicyna 540.14 mg
Prolina 543.86 mg
Seryna 531.64 mg
Glukoza 3.61 g
Fruktoza 3.25 g
Sacharoza 9.32 g
Laktoza 0.00 g
Skrobia 29.25 g