Ok, zamknij

Burgery cielęce z guacamole

Składniki

40g Awokado

15g Bazylia, świeża

140g Bułka pełnoziarnista fitness żytnia Benus

20g Cebula

100g Cielęcina, mięso mielone

10g Czosnek

5g Korzeń imbiru, surowy

5g Liście kolendry, suszone

25g Ogórek

5ml Olej kokosowy

50g Pomidor

15g Sałata

6ml Sok z cytryny, koncentrat w butelce

1g Sól morska Sante

czas przygotowania

Czas przygotowania:
40 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
1

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, oczyścić i zmielić. Dodać starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę oraz kolendrę, bazylię i odrobinę soli. Dokładnie wymieszać i uformować kotlety. Grillować lub smażyć na oleju kokosowym. Możesz także je upiec w piekarniku na papierze do pieczenia (180st przez 20-25min). Podawać z bułką żytnią razową. Nakładać w następującej kolejności: dolna część bułki, guacamole (zblendować awokado, dodać sok z cytryny oraz sól) pomidor, kotlet, ogórek, sałata, krążek cebuli, górna część bułki.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna 596 kcal

Wartość energetyczna 2478.29 kJ

Białko ogółem 37.25 g

Tłuszcz 16.32 g

Węglowodany ogółem 78.46 g

Błonnik pokarmowy 3.75 g

Cholesterol 71.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 0 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 0.00 kJ

Odpadki 25.90 %

Woda 201.03 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 0.00 g

Białko zwierzęce 19.90 g

Białko roślinne 2.35 g

Węglowodany przyswajalne 0.00 g

Popiół 2.23 g

Sód 92.80 mg

Sól 0.00 g

Potas 1219.70 mg

Wapń 122.60 mg

Fosfor 281.20 mg

Magnez 90.56 mg

Żelazo 5.25 mg

Cynk 3.94 mg

Miedź 0.51 mg

Mangan 0.24 mg

Jod 27.91 μg

Witamina A 93.70 μg

Retinol 30.00 μg

β-karoten 1023.35 μg

Witamina D 0.20 μg

Witamina E 1.66 mg

Tiamina 0.00 mg

Ryboflawina 0.00 mg

Niacyna 7.42 mg

Witamina B6 0.63 mg

Foliany 80.85 μg

Witamina B12 1.30 μg

Witamina C 52.05 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.00 g

C 12:0 0.00 g

C 14:0 0.00 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 0.00 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 0.00 g

C 20:0 0.00 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 6.01 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.00 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 0.00 g

C 20:1 0.00 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 6.04 g

C 18:2 0.00 g

C 18:3 0.00 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 0.00

n-6 ogółem 0.00

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0.83 g

Izoleucyna 1167.95 mg

Leucyna 1833.55 mg

Lizyna 1888.55 mg

Metionina 579.20 mg

Cystyna 210.45 mg

Fenyloalanina 952.05 mg

Tyrozyna 814.95 mg

Treonina 981.55 mg

Tryptofan 269.50 mg

Walina 1232.20 mg

Arginina 1597.35 mg

Histydyna 766.80 mg

Alanina 1411.75 mg

Kwas asparaginowy 2299.10 mg

Kwas glutaminowy 3542.85 mg

Glicyna 1252.60 mg

Prolina 1046.35 mg

Seryna 998.70 mg

Glukoza 0.00 g

Fruktoza 0.00 g

Sacharoza 0.62 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 1.57 g