RISOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM I BROKUŁEM

Wyjątkowe wegetariańskie danie z serem camembert.

Przepis dietetyczny RISOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM I BROKUŁEM - Diety
Składniki:
  • 250 g Brokuły
  • 600 g Bulion warzywny Maggi
  • 300 g Kalafior D'aucy
  • 5 g Masło
  • 30 ml Oliwa z oliwek
  • 180 g Ryż do risotto arborio Kupiec
  • 80 g Ser camembert

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zapiekaj kalafiora (różyczki) i brokuła w piekarniku nastawionym na 200 stopni, wcześniej doprawiając je solą, pieprzem oraz łyżką oliwy i kawałkami masła. Po 15min wyjmij je z piekarnika. Podgrzej oliwę na patelni i wrzuć ryż. Smaż ok 30 sekund, po czym wlej ½ szklanki bulionu. Poczekaj aż ryż wchłonie bulion i dodaj kolejne ½ szklanki bulionu. Powtarzaj czynność do momentu wlania całego bulionu, na koniec może go trochę zostać na patelni. Dodaj brokuła i kalafiora razem z Camembertem pokrojonym w kostkę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Czas przygotowania

40 minut

Trudność

średnia
2
Ilość os. / porcji

Wartości odżywcze (2 porcje)

Energia (kcal) 1333 kcal
Energia (kj) 5584.30 kj
Białko 44.62 g
Tłuszcz 57.00 g
Węglowodany ogółem 163.42 g
Błonnik pokarmowy 12.85 g
Cholesterol 70.80 mg
Odpadki w produkcie rynkowym 97.50 %
Woda 545.69 g
Białko zwierzęce 16.06 g
Białko roślinne 14.10 g
Sacharoza 1.60 g
Laktoza 0.11 g
Skrobia 1.15 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 18.38 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 28.09 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 4.36 g
Izoleucyna 1518.25 mg
Leucyna 2410.90 mg
Lizyna 2222.70 mg
Metionina 680.45 mg
Cystyna 287.20 mg
Fenyloalanina 1429.80 mg
Tyrozyna 1283.05 mg
Treonina 1301.65 mg
Tryptofan 472.15 mg
Walina 2027.15 mg
Arginina 1436.30 mg
Histydyna 798.10 mg
Alanina 1574.00 mg
Kwas asparaginowy 2572.60 mg
Kwas glutaminowy 5769.90 mg
Glicyna 1209.65 mg
Prolina 2593.05 mg
Seryna 1672.60 mg
Popiół 7.30 g
Sód 854.05 mg
Potas 1563.55 mg
Wapń 462.60 mg
Fosfor 482.90 mg
Magnez 102.15 mg
Żelazo 4.28 mg
Cynk 3.86 mg
Miedź 0.24 mg
Mangan 1.93 mg
Jod 48.67 μg
Witamina A 614.80 μg
Retinol 209.55 μg
Beta-karoten 2425.20 μg
Witamina D 0.18 μg
Witamina E 7.69 mg
Tiamina 0.48 mg
Ryboflawina 0.91 mg
Niacyna 4.11 mg
Witamina B6 0.89 mg
Foliany 479.25 μg
Witamina B12 0.88 μg
Witamina C 338.00 mg
RISOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM I BROKUŁEM, dietetyka przepisy - Powrót do listy przepisówPowrót do listy przepisów