PIECZONY ŁOSOŚ W MARYNACIE MIODOWO-IMBIROWEJ

Składniki:
- 5 g Sezam, nasiona
- 200 g Brokuły
- 2 g Czosnek
- 15 g Imbir, korzeń
- 150 g Łosoś keta (chum), świeży
- 25 g Miód pszczeli
- 6 g Pietruszka, natka
- 45 g Ryż brązowy
- 30 g Sos sojowy
- 20 ml Świeży sok z pomarańczy Ogrody Natury
- 10 g Cebula dymka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Marynata: dokładnie wymieszać miód, sok z pomarańczy, sos sojowy, starty imbir i rozgnieciony czosnek. Gotować przez 1 minutę i ostudzić. Trzymać łososia w jednej trzeciej marynaty przez 15 minut, następnie piec go na folii aluminiowej przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pozostałe dwie trzecie marynaty gotować przez ok. 5 minut aż zgęstnieje. Upieczonego łososia wyłożyć na ugotowany ryż brązowy i polać sosem. Udekorować posiekaną natką pietruszki i posiekaną dymką. Podawać z ugotowanymi brokułami posypanymi uprażonym sezamem.
foto: Freepik.com