PIECZONY ŁOSOŚ W MARYNACIE MIODOWO-IMBIROWEJ

Przepis dietetyczny PIECZONY ŁOSOŚ W MARYNACIE MIODOWO-IMBIROWEJ - Diety
Składniki:
  • 5 g Sezam, nasiona
  • 200 g Brokuły
  • 2 g Czosnek
  • 15 g Imbir, korzeń
  • 150 g Łosoś keta (chum), świeży
  • 25 g Miód pszczeli
  • 6 g Pietruszka, natka
  • 45 g Ryż brązowy
  • 30 g Sos sojowy
  • 20 ml Świeży sok z pomarańczy Ogrody Natury
  • 10 g Cebula dymka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Marynata: dokładnie wymieszać miód, sok z pomarańczy, sos sojowy, starty imbir i rozgnieciony czosnek. Gotować przez 1 minutę i ostudzić. Trzymać łososia w jednej trzeciej marynaty przez 15 minut, następnie piec go na folii aluminiowej przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pozostałe dwie trzecie marynaty gotować przez ok. 5 minut aż zgęstnieje. Upieczonego łososia wyłożyć na ugotowany ryż brązowy i polać sosem. Udekorować posiekaną natką pietruszki i posiekaną dymką. Podawać z ugotowanymi brokułami posypanymi uprażonym sezamem.

 

 

foto: Freepik.com

Czas przygotowania

1 minuta

Trudność

łatwa
1
Ilość os. / porcji

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 532 kcal
Energia (kj) 2220.30 kj
Białko 44.27 g
Tłuszcz 10.59 g
Węglowodany ogółem 71.13 g
Błonnik pokarmowy 9.91 g
Cholesterol 111.00 mg
Odpadki w produkcie rynkowym 78.26 %
Woda 216.09 g
Białko zwierzęce 0.08 g
Białko roślinne 10.89 g
Sacharoza 2.13 g
Laktoza 0.00 g
Skrobia 30.70 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 1.91 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 3.46 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 1.73 g
Izoleucyna 547.69 mg
Leucyna 765.69 mg
Lizyna 632.22 mg
Metionina 223.57 mg
Cystyna 130.85 mg
Fenyloalanina 508.85 mg
Tyrozyna 336.74 mg
Treonina 452.78 mg
Tryptofan 158.12 mg
Walina 700.03 mg
Arginina 851.54 mg
Histydyna 262.21 mg
Alanina 652.85 mg
Kwas asparaginowy 1072.76 mg
Kwas glutaminowy 1888.64 mg
Glicyna 548.81 mg
Prolina 588.77 mg
Seryna 543.66 mg
Popiół 2.76 g
Sód 98.98 mg
Potas 1646.05 mg
Wapń 147.85 mg
Fosfor 722.65 mg
Magnez 155.44 mg
Żelazo 3.33 mg
Cynk 1.74 mg
Miedź 0.28 mg
Mangan 2.27 mg
Jod 32.49 μg
Witamina A 407.82 μg
Retinol 0.00 μg
Beta-karoten 2180.80 μg
Witamina D 0.00 μg
Witamina E 4.91 mg
Tiamina 0.42 mg
Ryboflawina 0.32 mg
Niacyna 3.90 mg
Witamina B6 0.62 mg
Foliany 287.80 μg
Witamina B12 4.50 μg
Witamina C 186.25 mg
PIECZONY ŁOSOŚ W MARYNACIE MIODOWO-IMBIROWEJ, dietetyka przepisy - Powrót do listy przepisówPowrót do listy przepisów