Ok, zamknij

Lekka zupa krem z zielonych szparagów

Składniki

100g Cebula

10g Czosnek

1g Gałka muszkatołowa Kamis

40g Jogurt naturalny, 2% tłuszczu

100g Marchew

10ml Oliwa z oliwek

1g Pieprz czarny

100g Pietruszka, korzeń

50g Seler korzeniowy

1g Sól biała

500g Szparagi

czas przygotowania

Czas przygotowania:
40 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
1

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie w garnku z nieprzywierającym dnem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać szklankę wody. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić – dodać do zupy. Gotować 15 minut. Pokroić szparagi (odłamać zdrewniałe końce) i dodać do zupy. Zalać wodą tak, aby przykryć warzywa. Gotować 10 minut. Zmiksować wszystko na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z łyżeczką jogurtu naturalnego. 

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna 371 kcal

Wartość energetyczna 1556.00 kJ

Białko ogółem 17.83 g

Tłuszcz 13.41 g

Węglowodany ogółem 55.36 g

Błonnik pokarmowy 20.31 g

Cholesterol 3.20 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 364 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 1526.00 kJ

Odpadki 212.30 %

Woda 820.55 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 17.62 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.07 g

Węglowodany przyswajalne 34.35 g

Popiół 6.56 g

Sód 606.09 mg

Sól 1.52 g

Potas 2602.24 mg

Wapń 312.75 mg

Fosfor 489.70 mg

Magnez 165.10 mg

Żelazo 6.25 mg

Cynk 6.27 mg

Miedź 0.80 mg

Mangan 2.22 mg

Jod 68.97 μg

Witamina A 2185.69 μg

Retinol 5.60 μg

β-karoten 13092.90 μg

Witamina D 0.01 μg

Witamina E 13.07 mg

Tiamina 0.96 mg

Ryboflawina 1.17 mg

Niacyna 9.50 mg

Witamina B6 0.95 mg

Foliany 989.67 μg

Witamina B12 0.20 μg

Witamina C 193.78 mg

C 4:0 0.02 g

C 6:0 0.02 g

C 8:0 0.01 g

C 10:0 0.02 g

C 12:0 0.03 g

C 14:0 0.08 g

C 15:0 0.01 g

C 16:0 1.81 g

C 17:0 0.01 g

C 18:0 0.38 g

C 20:0 0.07 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 2.47 g

C 14:1 0.01 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.14 g

C 17:1 0.01 g

C 18:1 7.18 g

C 20:1 0.03 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 7.36 g

C 18:2 1.91 g

C 18:3 0.35 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 0.35

n-6 ogółem 1.90

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2.27 g

Izoleucyna 641.58 mg

Leucyna 1079.39 mg

Lizyna 1010.58 mg

Metionina 307.81 mg

Cystyna 213.33 mg

Fenyloalanina 646.86 mg

Tyrozyna 501.98 mg

Treonina 629.81 mg

Tryptofan 241.48 mg

Walina 890.44 mg

Arginina 1095.14 mg

Histydyna 349.74 mg

Alanina 1107.26 mg

Kwas asparaginowy 2252.84 mg

Kwas glutaminowy 4326.50 mg

Glicyna 696.98 mg

Prolina 1080.83 mg

Seryna 725.96 mg

Glukoza 6.99 g

Fruktoza 8.11 g

Sacharoza 10.51 g

Laktoza 1.28 g

Skrobia 3.18 g