Ok, zamknij

Cygara w rukoli

Składniki

150g Awokado

5ml Ocet balsamiczny

10ml Oliwa z oliwek

1g Pieprz czarny

20g Rukola

23g Seler naciowy

60g Ser kozi śmietankowy AGRO-DANMIS

10g Słonecznik, nasiona, łuskane

1g Sól biała

60g Szynka parmeńska Lidl

3g Tymianek, suszony

czas przygotowania

Czas przygotowania:
15 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
2

Sposób przygotowania:

Plastry szynki parmeńskiej posmarować twarogowym serkiem kozim 1 łyżeczka na 1 plaster. Zwinąć w ruloniki. Ułożyć je na papierze do pieczenia, rozłożonym na blasze i wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Na suchej patelni prażyć przez 5 min. 1 łyżkę nasion słonecznika. Pamiętając o ciągłym mieszaniu, żeby się nie przypaliły. W misce wymieszać garść liści rukoli z posiekaną połową łodygi selera naciowego i pokrojoną połową awokado. Dolać łyżeczkę oliwy z oliwek i skropić octem balsamicznym. Posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać. Na wierzch położyć przypieczone „cygara” z szynki i posypać całe danie prażonym słonecznikiem.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (2 porcje):

Wartość energetyczna 678 kcal

Wartość energetyczna 2808.00 kJ

Białko ogółem 26.98 g

Tłuszcz 56.30 g

Węglowodany ogółem 21.54 g

Błonnik pokarmowy 3.14 g

Cholesterol 34.20 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 408 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 1676.00 kJ

Odpadki 54.10 %

Woda 137.70 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 6.12 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 8.44 g

Popiół 3.50 g

Sód 1036.76 mg

Sól 1.06 g

Potas 1315.82 mg

Wapń 104.80 mg

Fosfor 271.62 mg

Magnez 120.98 mg

Żelazo 6.44 mg

Cynk 2.20 mg

Miedź 0.54 mg

Mangan 0.96 mg

Jod 27.40 μg

Witamina A 19.28 μg

Retinol 0.00 μg

β-karoten 150.82 μg

Witamina D 0.36 μg

Witamina E 6.38 mg

Tiamina 0.34 mg

Ryboflawina 0.24 mg

Niacyna 6.90 mg

Witamina B6 0.76 mg

Foliany 111.08 μg

Witamina B12 0.32 μg

Witamina C 14.28 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.02 g

C 10:0 0.00 g

C 12:0 0.02 g

C 14:0 0.00 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 4.18 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 0.46 g

C 20:0 0.08 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 9.00 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.86 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 24.26 g

C 20:1 0.04 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 31.30 g

C 18:2 5.80 g

C 18:3 0.20 g

C 18:4 0.02 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 0.20

n-6 ogółem 5.76

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 6.84 g

Izoleucyna 272.06 mg

Leucyna 436.90 mg

Lizyna 289.78 mg

Metionina 121.56 mg

Cystyna 86.12 mg

Fenyloalanina 251.84 mg

Tyrozyna 172.24 mg

Treonina 234.40 mg

Tryptofan 83.74 mg

Walina 344.66 mg

Arginina 357.74 mg

Histydyna 123.88 mg

Alanina 352.44 mg

Kwas asparaginowy 837.74 mg

Kwas glutaminowy 997.00 mg

Glicyna 314.44 mg

Prolina 282.78 mg

Seryna 272.06 mg

Glukoza 0.68 g

Fruktoza 0.68 g

Sacharoza 0.40 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 1.66 g