Ok, zamknij

Afgańska frittata

Składniki

20g Cebula dymka

408g Jaja kurze całe

5g Kolendra liście, świeże

4g Kurkuma, mielona

3g Liście kolendry, suszone

20ml Oliwa z oliwek

15g Papryka jalapeno

2g Pieprz czarny

4g Sól biała

150g Szpinak

250g Ziemniaki, późne

czas przygotowania

Czas przygotowania:
40 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
4

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść widelcem. Jajka rozbić i dokładnie wymieszać. Kolendrę, dymkę oraz szpinak dodać do jajek wraz z ziemniakami, papryczką i kurkumą. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wysmarować oliwą naczynie, którym będziemy smażyć i piec frittatę. Rozgrzać, wylać masę i smażyć na średnim ogniu przez 6 - 8 minut. Następnie wstawić do piekarnika włączonego na opcję grill i piec, aż góra się całkowicie zetnie. Frittatę podawać pokrojoną na kawałki. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (4 porcje):

Wartość energetyczna 4144 kcal

Wartość energetyczna 17328.00 kJ

Białko ogółem 246.08 g

Tłuszcz 243.36 g

Węglowodany ogółem 265.60 g

Błonnik pokarmowy 39.84 g

Cholesterol 5875.20 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 4000 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 16704.00 kJ

Odpadki 572.16 %

Woda 2712.48 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 238.56 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 204.32 g

Popiół 56.32 g

Sód 8799.04 mg

Sól 21.92 g

Potas 9939.36 mg

Wapń 1659.68 mg

Fosfor 4288.32 mg

Magnez 950.72 mg

Żelazo 75.52 mg

Cynk 38.40 mg

Miedź 3.68 mg

Mangan 8.32 mg

Jod 628.00 μg

Witamina A 8868.16 μg

Retinol 4406.40 μg

β-karoten 27754.88 μg

Witamina D 27.84 μg

Witamina E 37.28 mg

Tiamina 2.88 mg

Ryboflawina 10.88 mg

Niacyna 21.44 mg

Witamina B6 7.04 mg

Foliany 2486.08 μg

Witamina B12 26.08 μg

Witamina C 676.48 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.16 g

C 12:0 0.00 g

C 14:0 0.48 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 53.12 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 7.36 g

C 20:0 0.64 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 61.76 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 4.16 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 122.88 g

C 20:1 0.16 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 127.68 g

C 18:2 20.32 g

C 18:3 2.24 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.32 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 1.28 g

n-3 ogółem 3.52

n-6 ogółem 20.32

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 24.16 g

Izoleucyna 13477.76 mg

Leucyna 19743.36 mg

Lizyna 15009.76 mg

Metionina 7391.04 mg

Cystyna 4710.40 mg

Fenyloalanina 13118.24 mg

Tyrozyna 9176.32 mg

Treonina 11054.88 mg

Tryptofan 3711.52 mg

Walina 16369.12 mg

Arginina 14518.08 mg

Histydyna 5957.60 mg

Alanina 13625.12 mg

Kwas asparaginowy 23886.88 mg

Kwas glutaminowy 32006.08 mg

Glicyna 8451.84 mg

Prolina 9302.56 mg

Seryna 17052.48 mg

Glukoza 2.72 g

Fruktoza 3.52 g

Sacharoza 4.64 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 166.56 g