Ok, zamknij

Ajwar

Składniki

240g Bakłażan

105g Cebula

25g Czosnek

20ml Olej kokosowy

40g Papryka chili

940g Papryka czerwona

1g Pieprz czarny

700g Pomidor

1g Sól biała

czas przygotowania

Czas przygotowania:
60 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
10

Sposób przygotowania:

Pokrojony w grube plastry bakłażan oraz wydrążone na połówki papryki (skórką do góry) ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, najwyżej jak się da. Warzywa piec około 30 minut, w tym co najmniej 15 minut z funkcją zapiekania od góry. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać go. Zostawić tak na 10 minut. Pod wpływem pary z piekarnika, skórka z warzyw odejdzie bez problemu. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć w garnku na oleju kokosowym. Dodać posiekane chili, pomidory, przyprawy i gotować kilka minut aż odparuje nadmiar płynu. Dodać obrane ze skóry i pokrojone, pieczone warzywa. Dusić chwilę razem i zblendować blenderem ręcznym. Doprawić do smaku. Przełożyć do słoiczków, wystudzić i wstawić do lodówki. 

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (10 porcji):

Wartość energetyczna 7700 kcal

Wartość energetyczna 32300.00 kJ

Białko ogółem 251.00 g

Tłuszcz 269.00 g

Węglowodany ogółem 1254.00 g

Błonnik pokarmowy 369.00 g

Cholesterol 0.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 5700 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 24100.00 kJ

Odpadki 2305.00 %

Woda 18815.00 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 242.00 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 853.00 g

Popiół 129.00 g

Sód 4919.00 mg

Sól 12.00 g

Potas 54721.00 mg

Wapń 2754.00 mg

Fosfor 5894.00 mg

Magnez 2263.00 mg

Żelazo 121.00 mg

Cynk 54.00 mg

Miedź 14.00 mg

Mangan 21.00 mg

Jod 450.00 μg

Witamina A 57506.00 μg

Retinol 0.00 μg

β-karoten 345611.00 μg

Witamina D 0.00 μg

Witamina E 362.00 mg

Tiamina 12.00 mg

Ryboflawina 16.00 mg

Niacyna 244.00 mg

Witamina B6 58.00 mg

Foliany 8335.00 μg

Witamina B12 0.00 μg

Witamina C 15909.00 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 1.00 g

C 8:0 14.00 g

C 10:0 11.00 g

C 12:0 84.00 g

C 14:0 33.00 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 29.00 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 9.00 g

C 20:0 0.00 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 180.00 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.00 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 17.00 g

C 20:1 0.00 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 17.00 g

C 18:2 32.00 g

C 18:3 11.00 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 11.00

n-6 ogółem 28.00

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 43.00 g

Izoleucyna 8822.00 mg

Leucyna 13980.00 mg

Lizyna 12455.00 mg

Metionina 3024.00 mg

Cystyna 4184.00 mg

Fenyloalanina 8812.00 mg

Tyrozyna 6000.00 mg

Treonina 9454.00 mg

Tryptofan 3493.00 mg

Walina 11203.00 mg

Arginina 15467.00 mg

Histydyna 5627.00 mg

Alanina 11165.00 mg

Kwas asparaginowy 39500.00 mg

Kwas glutaminowy 58955.00 mg

Glicyna 9569.00 mg

Prolina 10098.00 mg

Seryna 10437.00 mg

Glukoza 332.00 g

Fruktoza 377.00 g

Sacharoza 40.00 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 59.00 g