Ok, zamknij

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną bez mięsa

Składniki

5g Czosnek

40g Kasza jaglana

20g Koper ogrodowy

6g Liść laurowy, suszony

180g Marchew

360g Ogórek kwaszony

1g Pieprz czarny

105g Pietruszka, korzeń

48g Pietruszka, liście

50g Por

325g Seler korzeniowy

2g Sól morska Sante

3g Ziele angielskie, mielone

czas przygotowania

Czas przygotowania:
50 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
4

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić w słupki. Wrzucić do garnka, dodać pora i zalać wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować 30 minut, następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki, szklankę soku z ogórków oraz kaszę jaglaną. Kaszę wcześniej przelać wrzątkiem, aby nie była gorzka. Wyjąć por i dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować zupę kolejne 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z ogórków. Zupę podawać posypaną dużą ilością świeżego koperku. 

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (4 porcje):

Wartość energetyczna 476 kcal

Wartość energetyczna 1980.00 kJ

Białko ogółem 22.36 g

Tłuszcz 4.64 g

Węglowodany ogółem 104.52 g

Błonnik pokarmowy 36.56 g

Cholesterol 0.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 444 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 1860.00 kJ

Odpadki 223.80 %

Woda 996.96 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 21.96 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 63.08 g

Popiół 14.52 g

Sód 3039.20 mg

Sól 7.60 g

Potas 3355.52 mg

Wapń 514.56 mg

Fosfor 687.56 mg

Magnez 370.48 mg

Żelazo 13.68 mg

Cynk 9.04 mg

Miedź 1.48 mg

Mangan 3.72 mg

Jod 63.84 μg

Witamina A 3656.84 μg

Retinol 0.00 μg

β-karoten 21810.56 μg

Witamina D 0.00 μg

Witamina E 6.08 mg

Tiamina 0.88 mg

Ryboflawina 0.96 mg

Niacyna 8.04 mg

Witamina B6 2.04 mg

Foliany 455.52 μg

Witamina B12 0.00 μg

Witamina C 201.56 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.00 g

C 12:0 0.04 g

C 14:0 0.00 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 0.72 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 0.12 g

C 20:0 0.00 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 0.92 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.04 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 0.48 g

C 20:1 0.04 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 0.56 g

C 18:2 1.36 g

C 18:3 0.48 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 0.40

n-6 ogółem 1.28

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1.84 g

Izoleucyna 932.88 mg

Leucyna 1620.36 mg

Lizyna 1141.56 mg

Metionina 382.36 mg

Cystyna 263.00 mg

Fenyloalanina 985.96 mg

Tyrozyna 641.88 mg

Treonina 881.40 mg

Tryptofan 270.68 mg

Walina 1204.92 mg

Arginina 1274.96 mg

Histydyna 446.04 mg

Alanina 1325.56 mg

Kwas asparaginowy 2645.28 mg

Kwas glutaminowy 4644.68 mg

Glicyna 944.84 mg

Prolina 1153.52 mg

Seryna 970.44 mg

Glukoza 5.76 g

Fruktoza 4.76 g

Sacharoza 14.72 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 25.88 g