Ok, zamknij

Zupa tajska z kurczakiem

Składniki

50g Brokuły

250ml Bulion warzywny

50g Cebula

50g Cukinia

5g Czosnek

25g Fasolka szparagowa zielona Hortex

1g Kmin rzymski, suszony

50g Korzeń imbiru, surowy

100g Kurczak brojler, mięso gotowane

1g Kurkuma, mielona

2g Liście kolendry, suszone

80g Makaron sojowy

80ml Mleczko kokosowe House of Asia

10ml Oliwa z oliwek

6g Pietruszka, liście

25g Por

6ml Sok z limonki

czas przygotowania

Czas przygotowania:
30 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
1

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na oliwie z pokrojonym kurczakiem ok. 5 minut. Następnie dodać kawałek startego imbiru i wyciśnięty czosnek. Mieszać, dodać po szczypcie kminu i mielonej kolendry oraz łyżeczkę kurkumy. Zalać bulionem, gotować przez 2 minuty i dolać mleczko kokosowe. Doprawić sokiem z limonki i zagotować. Dodać pokrojone warzywa i gotować do miękkości. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Na koniec dodać surowy makaron sojowy.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna 851 kcal

Wartość energetyczna 3565.00 kJ

Białko ogółem 49.95 g

Tłuszcz 35.86 g

Węglowodany ogółem 82.89 g

Błonnik pokarmowy 7.99 g

Cholesterol 94.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 361 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 1520.00 kJ

Odpadki 43.15 %

Woda 294.24 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 17.29 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.55 g

Węglowodany przyswajalne 59.60 g

Popiół 3.44 g

Sód 119.53 mg

Sól 0.03 g

Potas 1570.82 mg

Wapń 185.53 mg

Fosfor 331.13 mg

Magnez 159.74 mg

Żelazo 7.76 mg

Cynk 3.47 mg

Miedź 0.44 mg

Mangan 1.09 mg

Jod 10.39 μg

Witamina A 224.49 μg

Retinol 18.00 μg

β-karoten 1276.91 μg

Witamina D 0.10 μg

Witamina E 3.27 mg

Tiamina 0.35 mg

Ryboflawina 0.40 mg

Niacyna 11.85 mg

Witamina B6 0.85 mg

Foliany 137.33 μg

Witamina B12 0.34 μg

Witamina C 85.73 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.01 g

C 12:0 0.04 g

C 14:0 0.07 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 2.94 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 0.88 g

C 20:0 0.04 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 4.09 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.50 g

C 17:1 0.01 g

C 18:1 10.31 g

C 20:1 0.09 g

C 22:1 0.01 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 10.97 g

C 18:2 3.00 g

C 18:3 0.28 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.12 g

C 20:5 0.01 g

C 22:5 0.03 g

C 22:6 0.05 g

n-3 ogółem 0.32

n-6 ogółem 3.04

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 3.56 g

Izoleucyna 1846.79 mg

Leucyna 2648.41 mg

Lizyna 2942.15 mg

Metionina 928.07 mg

Cystyna 456.37 mg

Fenyloalanina 1453.21 mg

Tyrozyna 1196.27 mg

Treonina 1490.79 mg

Tryptofan 435.67 mg

Walina 1810.08 mg

Arginina 2248.51 mg

Histydyna 1071.57 mg

Alanina 1947.54 mg

Kwas asparaginowy 3356.95 mg

Kwas glutaminowy 5476.84 mg

Glicyna 1735.13 mg

Prolina 1519.35 mg

Seryna 1294.62 mg

Glukoza 2.14 g

Fruktoza 2.04 g

Sacharoza 1.87 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 2.38 g