BATONY Z AMARANTUSEM I BAKALIAMI

Przepis dietetyczny BATONY Z AMARANTUSEM I BAKALIAMI - Diety
Składniki:
  • 100 g Dynia, pestki
  • 100 g Amarantus BIO Sante 250g Sante
  • 300 g Daktyle, suszone
  • 80 g Masło orzechowe 25% mniej tłuszczu Felix
  • 70 ml Olej rzepakowy, uniwersalny
  • 50 g Chia nasiona Sante
  • 100 g Żurawina suszona Helio

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na co najmniej pół godziny. Następnie odlać wodę, dokładnie zblendować i przełożyć do większej miski. Nasiona chia zalać niewielką ilością wody i odstawić do zgęstnienia. Do daktyli dodać masło orzechowe, podgrzany olej i nasiona chia. Wymieszać. Wsypać amarantus, pestki dyni, żurawinę. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem, wyrównać i wstawić do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę i pokroić masę na 15 części. Przechowywać w lodówce. UWAGA: użyć amarantusa ekspandowanego.

 

foto: Freepik.com

Czas przygotowania

1 godzina 30 minut

Trudność

łatwa
15
Ilość os. / porcji

Wartości odżywcze (15 porcji)

Energia (kcal) 3324 kcal
Energia (kj) 12791.60 kj
Białko 69.80 g
Tłuszcz 176.00 g
Węglowodany ogółem 370.55 g
Błonnik pokarmowy 90.70 g
Cholesterol 0.00 mg
Odpadki w produkcie rynkowym 56.00 %
Woda 72.80 g
Białko zwierzęce 0.00 g
Białko roślinne 30.50 g
Sacharoza 62.60 g
Laktoza 0.00 g
Skrobia 1.40 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 23.11 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 78.28 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 49.42 g
Izoleucyna 1302.00 mg
Leucyna 2195.00 mg
Lizyna 1855.00 mg
Metionina 574.00 mg
Cystyna 459.00 mg
Fenyloalanina 1307.00 mg
Tyrozyna 1019.00 mg
Treonina 1013.00 mg
Tryptofan 596.00 mg
Walina 2004.00 mg
Arginina 3795.00 mg
Histydyna 723.00 mg
Alanina 1447.00 mg
Kwas asparaginowy 2729.00 mg
Kwas glutaminowy 4857.00 mg
Glicyna 1985.00 mg
Prolina 1352.00 mg
Seryna 1291.00 mg
Popiół 9.70 g
Sód 135.02 mg
Potas 4140.30 mg
Wapń 813.90 mg
Fosfor 2651.60 mg
Magnez 1309.90 mg
Żelazo 36.20 mg
Cynk 15.55 mg
Miedź 3.96 mg
Mangan 1.45 mg
Jod 5.40 μg
Witamina A 59.00 μg
Retinol 0.00 μg
Beta-karoten 348.00 μg
Witamina D 0.00 μg
Witamina E 45.61 mg
Tiamina 0.73 mg
Ryboflawina 0.77 mg
Niacyna 8.30 mg
Witamina B6 1.47 mg
Foliany 256.40 μg
Witamina B12 0.00 μg
Witamina C 9.00 mg
BATONY Z AMARANTUSEM I BAKALIAMI, dietetyka przepisy - Powrót do listy przepisówPowrót do listy przepisów