Ok, zamknij

Chleb z topinamburem

Składniki

250g Mąka pszenna biała, uniwersalna

73g Mąka żytnia razowa ekologiczna EKO-MEGA

50g Otręby pszenne

2g Sól biała

40g Topinambur

250ml Woda, z kranu

48ml Zakwas chlebowy

czas przygotowania

Czas przygotowania:
270 minut

trudność

Trudność:
Średnia

ilość porcji

Ilość porcji:
10

Sposób przygotowania:

  1. Potrzebny będzie suszony topinambur, jeżeli masz tylko świeży musisz go wysyszyć i zetrzeć/zmielić.
  2. Połącz zakwas i mąkę (73g) i odstaw w ciepłe miejsce na 3-4h.
  3. Wszystkie składniki na ciasto połącz i wyrabiaj przez kilka minut robotem.
  4. Odstaw na ok. godzinę w temp. 28-30 st. C (jeżeli ciasto nie będzie wyrośnięte i elastyczne wydłuż czas).
  5. Uformuj bochenek, włoż do koszyka do wyrastania i zostaw w cieple na godzinę.
  6. Bochenek natnij i piecz w temperaturze 220 st. C przez ok. 35 minut.

 

Wartości odżywcze (10 porcji):

Wartość energetyczna 14300 kcal

Wartość energetyczna 52600.00 kJ

Białko ogółem 470.00 g

Tłuszcz 69.00 g

Węglowodany ogółem 2990.00 g

Błonnik pokarmowy 299.00 g

Cholesterol 0.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 1400 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 5700.00 kJ

Odpadki 0.00 %

Woda 2853.00 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 86.00 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 98.00 g

Popiół 64.00 g

Sód 7965.00 mg

Sól 20.00 g

Potas 8280.00 mg

Wapń 1051.00 mg

Fosfor 9082.00 mg

Magnez 3083.00 mg

Żelazo 104.00 mg

Cynk 62.00 mg

Miedź 9.00 mg

Mangan 67.00 mg

Jod 614.00 μg

Witamina A 0.00 μg

Retinol 0.00 μg

β-karoten 0.00 μg

Witamina D 0.00 μg

Witamina E 21.00 mg

Tiamina 8.00 mg

Ryboflawina 2.00 mg

Niacyna 76.00 mg

Witamina B6 8.00 mg

Foliany 1950.00 μg

Witamina B12 0.00 μg

Witamina C 0.00 mg

C 4:0 0.00 g

C 6:0 0.00 g

C 8:0 0.00 g

C 10:0 0.00 g

C 12:0 0.00 g

C 14:0 0.00 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 7.00 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 0.00 g

C 20:0 0.00 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 8.00 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.00 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 5.00 g

C 20:1 0.00 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 5.00 g

C 18:2 21.00 g

C 18:3 1.00 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 1.00

n-6 ogółem 11.00

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 22.00 g

Izoleucyna 2739.00 mg

Leucyna 5358.00 mg

Lizyna 3526.00 mg

Metionina 1310.00 mg

Cystyna 2221.00 mg

Fenyloalanina 3398.00 mg

Tyrozyna 2613.00 mg

Treonina 2872.00 mg

Tryptofan 1043.00 mg

Walina 4045.00 mg

Arginina 6395.00 mg

Histydyna 2481.00 mg

Alanina 4568.00 mg

Kwas asparaginowy 6656.00 mg

Kwas glutaminowy 16767.00 mg

Glicyna 5219.00 mg

Prolina 5115.00 mg

Seryna 3923.00 mg

Glukoza 0.00 g

Fruktoza 0.00 g

Sacharoza 12.00 g

Laktoza 0.00 g

Skrobia 67.00 g