Ok, zamknij

Amarantus z bananem

Składniki

30g Amarantus, ziarno

120g Banan

250g Jogurt naturalny, 2% tłuszczu

12g Miód pszczeli

16g Orzechy włoskie

czas przygotowania

Czas przygotowania:
20 minut

trudność

Trudność:
Łatwa

ilość porcji

Ilość porcji:
1

Sposób przygotowania:

Ugotowany na wodzie amarantus wymieszać z pokruszonymi orzechami i miodem. Wkroić banana i polać jogurtem.

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna 530 kcal

Wartość energetyczna 2230.00 kJ

Białko ogółem 19.29 g

Tłuszcz 17.26 g

Węglowodany ogółem 78.14 g

Błonnik pokarmowy 7.28 g

Cholesterol 20.00 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 532 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 2239.00 kJ

Odpadki 53.20 %

Woda 308.54 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 19.83 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 70.86 g

Popiół 3.78 g

Sód 161.68 mg

Sól 0.41 g

Potas 1182.26 mg

Wapń 494.42 mg

Fosfor 384.04 mg

Magnez 170.24 mg

Żelazo 3.47 mg

Cynk 1.82 mg

Miedź 0.25 mg

Mangan 1.08 mg

Jod 13.86 μg

Witamina A 50.88 μg

Retinol 35.00 μg

β-karoten 97.78 μg

Witamina D 0.08 μg

Witamina E 0.82 mg

Tiamina 0.25 mg

Ryboflawina 0.68 mg

Niacyna 1.45 mg

Witamina B6 0.70 mg

Foliany 86.56 μg

Witamina B12 1.25 μg

Witamina C 14.40 mg

C 4:0 0.15 g

C 6:0 0.10 g

C 8:0 0.05 g

C 10:0 0.14 g

C 12:0 0.18 g

C 14:0 0.63 g

C 15:0 0.05 g

C 16:0 2.04 g

C 17:0 0.05 g

C 18:0 0.73 g

C 20:0 0.06 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 4.61 g

C 14:1 0.08 g

C 15:1 0.03 g

C 16:1 0.16 g

C 17:1 0.05 g

C 18:1 2.80 g

C 20:1 0.00 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 3.12 g

C 18:2 5.66 g

C 18:3 1.15 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.00 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 1.15

n-6 ogółem 5.66

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 6.81 g

Izoleucyna 732.82 mg

Leucyna 1292.44 mg

Lizyna 1003.82 mg

Metionina 320.66 mg

Cystyna 174.68 mg

Fenyloalanina 673.44 mg

Tyrozyna 612.34 mg

Treonina 577.96 mg

Tryptofan 186.14 mg

Walina 940.04 mg

Arginina 787.46 mg

Histydyna 443.10 mg

Alanina 483.92 mg

Kwas asparaginowy 1160.34 mg

Kwas glutaminowy 2813.22 mg

Glicyna 369.26 mg

Prolina 1169.66 mg

Seryna 767.82 mg

Glukoza 5.28 g

Fruktoza 4.44 g

Sacharoza 16.41 g

Laktoza 8.00 g

Skrobia 19.13 g