Batoniki Granola

Przepis dietetyczny Batoniki Granola - Diety
Składniki:
  • 30 g Orzechy włoskie
  • 20 g Wiórki kokosowe
  • 2 g Cynamon
  • 30 g Len, nasiona
  • 250 g Banan
  • 180 g Jabłko
  • 10 g Miód pszczeli
  • 250 g Morele, suszone
  • 30 ml Olej rzepakowy, uniwersalny
  • 300 g Płatki owsiane
  • 10 g Popping z amarantusa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Suche składniki wymieszać w misce. Miód zmiksować z bananami, musem owocowym* i olejem.Mokre składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać, jeśli masa nie jest plastyczna dodać trochę wody lub soku owocowego. Gotową masę wyłożyć na wyścielonej papierem do pieczenia formy, wyrównać, starannie docisnąć. piec ok.20 min., w piekarniku nagrzanym do 180st. Po upieczeniu wystudzić, pokroić na ok.10 porcji.

*Mus: jabłko zmiksować na mus. Banany najlepiej żeby były mocno dojrzałe. Orzechy posiekać.

 

 

foto: Freepik.com

Czas przygotowania

40 minut

Trudność

łatwa
10
Ilość os. / porcji

Wartości odżywcze (10 porcji)

Energia (kcal) 2940 kcal
Energia (kj) 12289.20 kj
Białko 67.30 g
Tłuszcz 96.87 g
Węglowodany ogółem 505.56 g
Błonnik pokarmowy 64.10 g
Cholesterol 0.00 mg
Odpadki w produkcie rynkowym 157.60 %
Woda 421.64 g
Białko zwierzęce 0.03 g
Białko roślinne 65.77 g
Sacharoza 115.33 g
Laktoza 0.00 g
Skrobia 199.51 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 19.90 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 31.79 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 37.75 g
Izoleucyna 2990.90 mg
Leucyna 4732.80 mg
Lizyna 2371.50 mg
Metionina 1136.60 mg
Cystyna 1802.30 mg
Fenyloalanina 2835.60 mg
Tyrozyna 2157.30 mg
Treonina 2510.20 mg
Tryptofan 820.90 mg
Walina 3842.90 mg
Arginina 4212.40 mg
Histydyna 1660.80 mg
Alanina 3310.90 mg
Kwas asparaginowy 10249.30 mg
Kwas glutaminowy 11955.70 mg
Glicyna 2872.20 mg
Prolina 3081.90 mg
Seryna 3143.00 mg
Popiół 18.36 g
Sód 65.00 mg
Potas 7097.52 mg
Wapń 657.34 mg
Fosfor 2089.48 mg
Magnez 741.40 mg
Żelazo 29.64 mg
Cynk 15.82 mg
Miedź 4.24 mg
Mangan 18.24 mg
Jod 37.08 μg
Witamina A 3297.14 μg
Retinol 0.00 μg
Beta-karoten 19782.60 μg
Witamina D 0.00 μg
Witamina E 23.69 mg
Tiamina 2.19 mg
Ryboflawina 1.61 mg
Niacyna 17.31 mg
Witamina B6 2.76 mg
Foliany 391.72 μg
Witamina B12 0.00 μg
Witamina C 120.27 mg
Batoniki Granola, dietetyka przepisy - Powrót do listy przepisówPowrót do listy przepisów