Wegetariański tatar z wafli

Przepis dietetyczny Wegetariański tatar z wafli - Diety
Składniki:
  • 200 g Cebula
  • 30 g Koncentrat pomidorowy 30%
  • 25 g Majonez sojowy bezjajeczny Polgrunt
  • 10 g Musztarda
  • 120 g Ogórek kiszony
  • 20 ml Olej rzepakowy, uniwersalny
  • 3 g Przyprawy - papryka chili, w proszku
  • 1 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony
  • 50 g Wafle ryżowe
  • 100 ml Woda mineralna niegazowana
  • 2 g Sól morska Sante
  • 10 g Płatki drożdżowe Targroch

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wafle ryżowe pokruszyć rękami na drobne, pojedyncze „kawałki” ryżu. Koncentrat pomidorowy wymieszać z musztardą i wodą. Cebulę posiekać jak najdrobniej. Do pokruszonych wafli ryżowych dodać 3/4 cebuli oraz płatki drożdżowe, a następnie wlać sos i porządnie wymieszać dłońmi, aż wafle zaczną chłonąć płyn. W miarę potrzeby dodać więcej wody, bądź oleju. Doprawić papryką, pieprzem oraz solą. Całość wymieszać z majonezem i musztardą. Tatara podawać schłodzonego, z posiekanym ogórkiem kiszonym i cebulą.

 

 

foto: Pinterest.com

Czas przygotowania

15 minut

Trudność

łatwa
2
Ilość os. / porcji

Wartości odżywcze (2 porcje)

Energia (kcal) 654 kcal
Energia (kj) 2726.38 kj
Białko 16.25 g
Tłuszcz 36.58 g
Węglowodany ogółem 71.72 g
Błonnik pokarmowy 7.00 g
Cholesterol 0.00 mg
Odpadki w produkcie rynkowym 24.00 %
Woda 323.94 g
Białko zwierzęce 0.00 g
Białko roślinne 6.25 g
Sacharoza 5.69 g
Laktoza 0.00 g
Skrobia 0.41 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 1.89 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 12.26 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 6.82 g
Izoleucyna 185.20 mg
Leucyna 306.70 mg
Lizyna 345.40 mg
Metionina 81.80 mg
Cystyna 99.80 mg
Fenyloalanina 237.40 mg
Tyrozyna 187.00 mg
Treonina 193.20 mg
Tryptofan 99.00 mg
Walina 216.10 mg
Arginina 674.50 mg
Histydyna 120.20 mg
Alanina 336.80 mg
Kwas asparaginowy 666.70 mg
Kwas glutaminowy 1791.90 mg
Glicyna 256.50 mg
Prolina 227.20 mg
Seryna 223.60 mg
Popiół 4.51 g
Sód 973.34 mg
Potas 1219.87 mg
Wapń 124.97 mg
Fosfor 261.42 mg
Magnez 161.83 mg
Żelazo 3.64 mg
Cynk 1.92 mg
Miedź 0.25 mg
Mangan 0.57 mg
Jod 49.60 μg
Witamina A 196.90 μg
Retinol 0.00 μg
Beta-karoten 1629.96 μg
Witamina D 0.00 μg
Witamina E 7.17 mg
Tiamina 0.14 mg
Ryboflawina 0.16 mg
Niacyna 1.86 mg
Witamina B6 0.48 mg
Foliany 51.50 μg
Witamina B12 0.00 μg
Witamina C 30.36 mg
Wegetariański tatar z wafli, dietetyka przepisy - Powrót do listy przepisówPowrót do listy przepisów