Ok, zamknij

RISOTTO Z SEREM I SZPINAKIEM

Składniki

10g Czosnek

10ml Oliwa z oliwek

5g Pieprz czarny

250g Ryż biały kleisty, gotowany

150g Ser typu "Feta"

20g Skórka pomarańczowa

5g Sól Himalajska Sante 350g

200g Szpinak w liściach Bonduelle

czas przygotowania

Czas przygotowania:
40 minut

trudność

Trudność:
Średnia

ilość porcji

Ilość porcji:
2

Sposób przygotowania:

Gotujemy ryż20 min. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy świeże liście szpinaku lub mrożony szpinak i dusimy przez 10-12 min. Pod koniec gotowania dodajemy cienko pokrojone plasterki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy wcześniej ugotowany ryż. Mieszamy i dodajemy wedle uznania przyprawy. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu, z pokruszoną fetą i stratą skórką pomarańczy.  

Wartości odżywcze (2 porcje):

Wartość energetyczna 764 kcal

Wartość energetyczna 3182.00 kJ

Białko ogółem 39.22 g

Tłuszcz 35.70 g

Węglowodany ogółem 71.12 g

Błonnik pokarmowy 10.90 g

Cholesterol 133.50 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 428 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 1774.00 kJ

Odpadki 1.30 %

Woda 490.26 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 25.70 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 7.20 g

Węglowodany przyswajalne 4.38 g

Popiół 16.30 g

Sód 3650.40 mg

Sól 4.14 g

Potas 646.86 mg

Wapń 964.90 mg

Fosfor 633.90 mg

Magnez 156.96 mg

Żelazo 6.28 mg

Cynk 5.40 mg

Miedź 0.54 mg

Mangan 1.84 mg

Jod 115.42 μg

Witamina A 1480.06 μg

Retinol 187.50 μg

β-karoten 7743.50 μg

Witamina D 0.76 μg

Witamina E 5.38 mg

Tiamina 0.16 mg

Ryboflawina 0.52 mg

Niacyna 2.14 mg

Witamina B6 0.68 mg

Foliany 44.36 μg

Witamina B12 1.66 μg

Witamina C 115.70 mg

C 4:0 0.96 g

C 6:0 0.54 g

C 8:0 0.28 g

C 10:0 0.62 g

C 12:0 0.80 g

C 14:0 2.46 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 8.24 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 3.00 g

C 20:0 0.28 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 17.26 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.60 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 12.28 g

C 20:1 0.12 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 13.04 g

C 18:2 1.76 g

C 18:3 0.22 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.02 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 0.20

n-6 ogółem 1.54

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2.42 g

Izoleucyna 1585.84 mg

Leucyna 2592.18 mg

Lizyna 2373.60 mg

Metionina 756.72 mg

Cystyna 141.12 mg

Fenyloalanina 1560.30 mg

Tyrozyna 1486.90 mg

Treonina 1171.00 mg

Tryptofan 436.16 mg

Walina 1989.64 mg

Arginina 1323.34 mg

Histydyna 976.44 mg

Alanina 1076.82 mg

Kwas asparaginowy 2510.56 mg

Kwas glutaminowy 5614.66 mg

Glicyna 766.86 mg

Prolina 2724.92 mg

Seryna 1651.50 mg

Glukoza 0.06 g

Fruktoza 0.08 g

Sacharoza 0.46 g

Laktoza 1.50 g

Skrobia 1.68 g