Ok, zamknij

Risotto z serem i szpinakiem

Składniki

10g Czosnek

10ml Oliwa z oliwek

5g Pieprz czarny

250g Ryż biały kleisty, gotowany

150g Ser typu "Feta"

20g Skórka pomarańczowa

5g Sól biała

200g Szpinak

czas przygotowania

Czas przygotowania:
40 minut

trudność

Trudność:
Średnia

ilość porcji

Ilość porcji:
2

Sposób przygotowania:

Ugotować ryż. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić świeże liście szpinaku lub mrożony szpinak i dusić przez 10-12 min. Pod koniec gotowania dodać cienko pokrojone plasterki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Do tak przygotowanego szpinaku wrzucić wcześniej ugotowany ryż. Wymieszać i dodać wedle uznania przyprawy. Danie podawać zaraz po przygotowaniu, z pokruszoną fetą i stratą skórką pomarańczy.  

wizualizacja potrawy

Wartości odżywcze (2 porcje):

Wartość energetyczna 748 kcal

Wartość energetyczna 3112.00 kJ

Białko ogółem 37.22 g

Tłuszcz 35.50 g

Węglowodany ogółem 71.72 g

Błonnik pokarmowy 10.50 g

Cholesterol 133.50 mg

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 472 kcal

Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 1956.00 kJ

Odpadki 41.30 %

Woda 488.66 g

Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 30.90 g

Białko zwierzęce 0.00 g

Białko roślinne 0.00 g

Węglowodany przyswajalne 6.18 g

Popiół 16.70 g

Sód 3660.40 mg

Sól 9.12 g

Potas 736.86 mg

Wapń 1000.90 mg

Fosfor 645.90 mg

Magnez 176.96 mg

Żelazo 7.28 mg

Cynk 5.66 mg

Miedź 0.58 mg

Mangan 1.94 mg

Jod 139.42 μg

Witamina A 1622.06 μg

Retinol 187.50 μg

β-karoten 8591.50 μg

Witamina D 0.76 μg

Witamina E 5.76 mg

Tiamina 0.38 mg

Ryboflawina 0.90 mg

Niacyna 2.36 mg

Witamina B6 0.78 mg

Foliany 430.36 μg

Witamina B12 1.66 μg

Witamina C 165.90 mg

C 4:0 0.96 g

C 6:0 0.54 g

C 8:0 0.28 g

C 10:0 0.62 g

C 12:0 0.80 g

C 14:0 2.46 g

C 15:0 0.00 g

C 16:0 8.32 g

C 17:0 0.00 g

C 18:0 3.00 g

C 20:0 0.28 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 17.26 g

C 14:1 0.00 g

C 15:1 0.00 g

C 16:1 0.62 g

C 17:1 0.00 g

C 18:1 12.32 g

C 20:1 0.12 g

C 22:1 0.00 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 13.04 g

C 18:2 1.84 g

C 18:3 0.62 g

C 18:4 0.00 g

C 20:3 0.02 g

C 20:4 0.00 g

C 20:5 0.00 g

C 22:5 0.00 g

C 22:6 0.00 g

n-3 ogółem 0.60

n-6 ogółem 1.62

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2.46 g

Izoleucyna 1847.40 mg

Leucyna 3105.90 mg

Lizyna 2606.10 mg

Metionina 886.90 mg

Cystyna 252.40 mg

Fenyloalanina 1890.30 mg

Tyrozyna 1696.36 mg

Treonina 1391.00 mg

Tryptofan 510.50 mg

Walina 2362.16 mg

Arginina 1800.30 mg

Histydyna 1137.76 mg

Alanina 1433.80 mg

Kwas asparaginowy 3125.66 mg

Kwas glutaminowy 6752.76 mg

Glicyna 1048.66 mg

Prolina 3058.76 mg

Seryna 1966.66 mg

Glukoza 0.66 g

Fruktoza 0.68 g

Sacharoza 0.46 g

Laktoza 1.50 g

Skrobia 1.68 g