Wegetariański burger

Przepis dietetyczny Wegetariański burger - Diety
Składniki:
  • 10 g Sezam, nasiona
  • 100 g Bułka grahamka
  • 15 g Bułka tarta
  • 30 g Cebula czerwona
  • 50 g Kasza jaglana
  • 15 g Ketchup łagodny Kotlin
  • 45 g Marchew
  • 12 g Mąka pszenna pełnoziarnista - pełne ziarno Lubella
  • 10 ml Olej rzepakowy, uniwersalny
  • 40 g Pietruszka, korzeń
  • 6 g Pietruszka, natka
  • 85 g Pomidor
  • 2 g Przyprawy - papryka chili, w proszku
  • 1 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony
  • 10 g Słonecznik łuskany
  • 10 g Sos sojowy
  • 1 g Sól morska Sante
  • 10 g Sałata liść

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki drobno pokroić. Dodać bułkę tartą, mąkę, kaszę jaglaną, natkę pietruszki, sos sojowy, słonecznik, sezam i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotlety i delikatnie je spłaszczyć. Smażyć na łyżce oleju z każdej strony po kilka minut. Bułki posmarować ketchupem, do środka włożyć: kotleta, sałatę, pomidora i czerwoną cebulę.

 

foto: Freepik.com

Czas przygotowania

30 minut

Trudność

łatwa
1
Ilość os. / porcji

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 816 kcal
Energia (kj) 3385.84 kj
Białko 26.77 g
Tłuszcz 25.13 g
Węglowodany ogółem 134.28 g
Błonnik pokarmowy 17.62 g
Cholesterol 0.00 mg
Odpadki w produkcie rynkowym 34.90 %
Woda 238.35 g
Białko zwierzęce 0.12 g
Białko roślinne 23.42 g
Sacharoza 8.45 g
Laktoza 0.00 g
Skrobia 86.35 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 2.72 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 9.24 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 10.31 g
Izoleucyna 979.42 mg
Leucyna 1712.60 mg
Lizyna 745.24 mg
Metionina 489.65 mg
Cystyna 496.30 mg
Fenyloalanina 1076.35 mg
Tyrozyna 716.40 mg
Treonina 811.32 mg
Tryptofan 279.55 mg
Walina 1209.82 mg
Arginina 1400.66 mg
Histydyna 509.55 mg
Alanina 1161.80 mg
Kwas asparaginowy 1821.16 mg
Kwas glutaminowy 6213.47 mg
Glicyna 1057.17 mg
Prolina 1836.95 mg
Seryna 1134.17 mg
Popiół 5.32 g
Sód 784.93 mg
Potas 1347.36 mg
Wapń 131.66 mg
Fosfor 580.58 mg
Magnez 236.94 mg
Żelazo 8.37 mg
Cynk 5.33 mg
Miedź 1.23 mg
Mangan 3.34 mg
Jod 27.23 μg
Witamina A 919.82 μg
Retinol 0.00 μg
Beta-karoten 5819.41 μg
Witamina D 0.00 μg
Witamina E 9.79 mg
Tiamina 1.00 mg
Ryboflawina 0.47 mg
Niacyna 8.96 mg
Witamina B6 1.12 mg
Foliany 215.45 μg
Witamina B12 0.00 μg
Witamina C 56.44 mg
Wegetariański burger, dietetyka przepisy - Powrót do listy przepisówPowrót do listy przepisów