Agrestowy kisiel
Składniki
300g Agrest
24g Cukier
20g Mąka ziemniaczana
3g Szałwia, mielona
500ml Woda

Czas przygotowania:
20 minut

Trudność:
Łatwa

Ilość porcji:
4
Sposób przygotowania:
Agrest zalać wodą z cukrem. Gotować przez około 10 minut, do momentu aż agrest zacznie się rozpadać. Następnie mąkę ziemniaczaną rozrobić w szklance z wodą i dodać do wywaru. Energicznie mieszać, kiedy kisiel zacznie wrzeć, jest gotowy. Rozlać go do miseczek i posypać szałwią.

Wartości odżywcze (4 porcje):
Wartość energetyczna 316 kcal
Wartość energetyczna 1332.00 kJ
Białko ogółem 4.12 g
Tłuszcz 1.04 g
Węglowodany ogółem 77.80 g
Błonnik pokarmowy 11.40 g
Cholesterol 0.00 mg
Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 236 kcal
Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 992.00 kJ
Odpadki 3.00 %
Woda 761.20 g
Białko ogółem wg rozp. 1169/2011 2.40 g
Białko zwierzęce 0.00 g
Białko roślinne 0.00 g
Węglowodany przyswajalne 50.36 g
Popiół 2.88 g
Sód 37.56 mg
Sól 0.04 g
Potas 922.80 mg
Wapń 137.80 mg
Fosfor 114.32 mg
Magnez 60.84 mg
Żelazo 2.64 mg
Cynk 0.56 mg
Miedź 0.68 mg
Mangan 0.32 mg
Jod 2.72 μg
Witamina A 89.84 μg
Retinol 0.00 μg
β-karoten 584.56 μg
Witamina D 0.00 μg
Witamina E 2.00 mg
Tiamina 0.20 mg
Ryboflawina 0.12 mg
Niacyna 1.40 mg
Witamina B6 0.28 mg
Foliany 49.24 μg
Witamina B12 0.00 μg
Witamina C 79.44 mg
C 4:0 0.00 g
C 6:0 0.00 g
C 8:0 0.04 g
C 10:0 0.04 g
C 12:0 0.00 g
C 14:0 0.04 g
C 15:0 0.00 g
C 16:0 0.16 g
C 17:0 0.00 g
C 18:0 0.04 g
C 20:0 0.00 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 0.28 g
C 14:1 0.00 g
C 15:1 0.00 g
C 16:1 0.00 g
C 17:1 0.00 g
C 18:1 0.12 g
C 20:1 0.00 g
C 22:1 0.00 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 0.12 g
C 18:2 0.24 g
C 18:3 0.16 g
C 18:4 0.00 g
C 20:3 0.00 g
C 20:4 0.00 g
C 20:5 0.00 g
C 22:5 0.00 g
C 22:6 0.00 g
n-3 ogółem 0.12
n-6 ogółem 0.20
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0.40 g
Izoleucyna 78.08 mg
Leucyna 135.08 mg
Lizyna 120.08 mg
Metionina 27.04 mg
Cystyna 21.00 mg
Fenyloalanina 75.08 mg
Tyrozyna 30.04 mg
Treonina 78.08 mg
Tryptofan 15.04 mg
Walina 105.08 mg
Arginina 57.08 mg
Histydyna 39.04 mg
Alanina 105.08 mg
Kwas asparaginowy 690.24 mg
Kwas glutaminowy 534.20 mg
Glicyna 87.04 mg
Prolina 99.04 mg
Seryna 102.04 mg
Glukoza 8.72 g
Fruktoza 8.72 g
Sacharoza 26.04 g
Laktoza 0.00 g
Skrobia 0.00 g