Wegetariańska zapiekanka z bobem, papryką, porem i komosą ryżową

Przepis dietetyczny Wegetariańska zapiekanka z bobem, papryką, porem i komosą ryżową - Diety
Składniki:
  • 200 g Bób
  • 5 g Czosnek
  • 100 g Papryka czerwona
  • 50 g Por
  • 2 g Przyprawy - papryka chili, w proszku
  • 3 g Przyprawy - cząber, mielony
  • 2 g Przyprawy - pieprz biały, suszony
  • 40 g Quinoa Bio Planet
  • 125 g Ser mozzarella Galbani Metzo
  • 10 g Sos sojowy
  • 3 g Sól biała
  • 60 g Suszone pomidory w oliwie Gardenfoods

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zagotować osoloną wodę w garnku i wrzucić do niej nasiona bobu. Gotować przez 15 minut. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni. Ugotować komosę ryżową w wodzie. Do komosy dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojonego pora. Komosę z warzywami gotować około 15 minut. Do komosy dodać sos sojowy, cząber, ząbek czosnku, paprykę w proszku, pieprz i sól. Wymieszać komosę z bobem i dodać pokrojone suszone pomidory odsączone z oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na zapiekankę położyć kawałki mozzarelli. Zapiekać w piekarniku przez 15 minut. 

 

 

 

foto: Pinterest.com

Czas przygotowania

40 minut

Trudność

łatwa
2
Ilość os. / porcji

Wartości odżywcze (2 porcje)

Energia (kcal) 797 kcal
Energia (kj) 3333.27 kj
Białko 47.92 g
Tłuszcz 37.34 g
Węglowodany ogółem 81.75 g
Błonnik pokarmowy 17.82 g
Cholesterol 98.75 mg
Odpadki w produkcie rynkowym 90.65 %
Woda 294.02 g
Białko zwierzęce 0.00 g
Białko roślinne 16.92 g
Sacharoza 2.33 g
Laktoza 0.09 g
Skrobia 11.69 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 16.67 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 8.57 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.70 g
Izoleucyna 752.05 mg
Leucyna 1320.10 mg
Lizyna 1173.70 mg
Metionina 147.55 mg
Cystyna 182.75 mg
Fenyloalanina 816.50 mg
Tyrozyna 597.35 mg
Treonina 660.65 mg
Tryptofan 193.80 mg
Walina 867.15 mg
Arginina 1610.45 mg
Histydyna 446.90 mg
Alanina 797.00 mg
Kwas asparaginowy 2164.25 mg
Kwas glutaminowy 2796.05 mg
Glicyna 786.10 mg
Prolina 770.30 mg
Seryna 835.85 mg
Popiół 6.51 g
Sód 1991.12 mg
Potas 1087.31 mg
Wapń 865.99 mg
Fosfor 635.17 mg
Magnez 115.96 mg
Żelazo 6.74 mg
Cynk 7.73 mg
Miedź 0.36 mg
Mangan 1.00 mg
Jod 82.93 μg
Witamina A 875.50 μg
Retinol 0.00 μg
Beta-karoten 4318.75 μg
Witamina D 20.00 μg
Witamina E 4.90 mg
Tiamina 0.29 mg
Ryboflawina 0.28 mg
Niacyna 8.33 mg
Witamina B6 0.80 mg
Foliany 381.20 μg
Witamina B12 2.88 μg
Witamina C 222.85 mg
Wegetariańska zapiekanka z bobem, papryką, porem i komosą ryżową, dietetyka przepisy - Powrót do listy przepisówPowrót do listy przepisów